* Университетът присъди званието Доктор хонорис кауза на своята възпитаничка*

...
* Университетът присъди званието Доктор хонорис кауза на своята възпитаничка*
Коментари Харесай

Кристалина прославя УНСС по цял свят

* Университетът присъди званието " Доктор хонорис идея " на своята възпитаничка * Всичко, което съм постигнала, съм го научила тук, написа Георгиева в Златната книга * Да следваме формулата на Адам Смит за богата страна - мир, ниски налози и добра правосъдна система, прикани шефът на МВФ
Кристалина Георгиева е живата реклама на УНСС по света и е едно от доказателствата, че този университет основава водачи. Това с горделивост споделиха професори от най-стария, най-ав­торитетния и най-големия бизнес вуз в България и Югоизточна Европа по време на формалната гала за отсъждане на званието " Доктор хонорис идея " на ръководещия шеф на МВФ.

" Решението на УНСС е от 3 февруари 2021 година, само че поради пандемията церемонията закъсня ", разгласи ректорът проф. доктор Димитър Димитров. Сред гостите, пристигнали да поздравят Георгиева, бяха гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев, министър председателят Кирил Петков, шефовете на най-големите банки у нас и в Европа - Цветанка Минчева, Диана Митева и Петър Андронов, футболната звезда Димитър Бербатов, нейни сътрудници от университета, класната й ръководителка, членове на фамилията, приятели.

Проф. Димитров посочи, че Кристалина Георгиева е фигура от световен мащаб и началник в три от най-влиятелните институции в света - Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд. " Доцент доктор Георгиева съумя да пренасочи мощните механизми на тези институции към по-силно изразена обществена и хуманна роля ", сподели той.



" Където и да е работила, Кристалина Георгиева не е прекъсвала връзката си с УНСС. На първата страница в формалния уебсайт на Международния валутен фонд е записано, че ръководещият шеф е придобила магистърска степен в българския Университет за национално и международно стопанство, където е била и доцент в интервала 1977–1993 година Това го виждат хора от всяко кътче на света ", съобщи проф. доктор Лалко Дулевски, ръководител на Общото заседание и началник на катедрата " Човешки запаси и обществена отбрана ", който показа претекстовете за присъждането на званието. В тях се подчертава, че почетната купа се дава поради заслугите на Кристалина Георгиева като интернационално приет водач и визионер в развиването на международната стопанска система и поради нейните университетски достижения в региона на стопанската система, климатичните промени и устойчивото развиване в световен мащаб. Както и за приноса й за превъзмогването на филантропични рецесии и бедствия посредством предварителна защита и бързи оперативни дейности. 



" Девизът на УНСС е " Духът прави силата ", а не парите. Кристалина постоянно е успявала да преодолее трудностите с високия си дух. Тя е знак и образец за това по какъв начин един ученик на УНСС може да покори огромните международни върхове ", уточни проф. Дулевски.

Кирил Петков: След като тя ме показа, Макрон незабавно пристигна да се срещнем

Сред първите, които излязоха да поздравят Георгиева, бе министър председателят Кирил Петков. Той се отхвърли от протоколната тирада и показа персонален спомен за първата си среща като новоизбран министър председател с шефа на МВФ.

" Бях в Париж на среща със международни водачи от целия свят - Макрон, Шолц, африкански водачи. Кристин Лагард, президент на ЕЦБ, в продължение на 7 минути говореше с почитание и в поддръжка на шефа на МВФ. Когато Кристалина Георгиева по-късно заприказва от трибуната, всички мълчаха, тъй като нейните думи задаваха посоката на света. Бях толкоз горделив, че тя е човек от Източна Европа и от България, пробил всички " стъклени тавани ". След като ме поздрави като новия министър председател на България, министър председателят на Франция Еманюел Макрон незабавно пристигна да се срещнем ", сподели Петков.

Той акцентира, че Георгиева е била първият човек, който е имал знанията да преподава пазарна стопанска система в УНСС след началото на прехода. " Когато приказваме какъв брой е дребна или огромна България, това не опира да квадратни километри или БВП, а до хората. Хора като Кристалина Георгиева основават марката " България ". Ако имаме повече хора като нея, марката " България " ще е в по-друга орбита ", сподели министър председателят.

Димитър Радев: Още през 80-те откри, че екологията е " секси "  

" Свидетел съм на голямото почитание и самопризнание към Георгиева в цял свят. По нашите ширини обаче признанието от своите се получава по-трудно. За поста, който заема, се изисква неповторима композиция от качества - освен на финансист, само че и на политик, и на посланик. Кристалина Георгиева ги има ", сподели шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

И добави, че ще се обърне към нея по този начин, както я назовават в МВФ: " Скъпа Кристалина, като българи оценяваме извънредно високо твоите достижения и се гордеем с тях ".

Радев уточни, че Георгиева има качеството обществена сензитивност, каквото малко водачи имат. Затова вижда тясна връзка на задачите на МВФ и обществената правдивост. " Тези цели не са единствено взаимозависими, само че могат и да се допълват ", каза Радев. По думите му Кристалина Георгиева е отпред на световна институция, която ръководи над един трилион $ и е значимо да има тази обществена сензитивност.

" Ранните университетски ползи на Кристалина Георгиева бяха свързани с измененията в климата. Това беше през 80-те години, когато  малцина разглеждаха тази тематика като " секси ". Сега обаче тя е визията за новото столетие ", сподели още Димитър Радев. И посочи, че Кристалина Георгиева има неизчерпаема сила, която й пожелава да резервира. 

Проф. Румен Гечев: Беше купонджийка. Добре, че не потегли по пътя на Сузи Куатро

Приф. Румен Гечев напомни по какъв начин дружно с Кристалина са почнали дружно в катедра " Политикономия " и дружно са кандидатствали за доценти. Той разкри още, че ръководещият шеф на МВФ е била купонджийка, асистентите се събирали  в квартира на ул. " Гурко ", където тя свирела на китара. Но за благополучие не поела по пътя на Сузи Куатро, а към МВФ.

По-късно пътищата им се разделили - след перестройката учени от соцлагера получили стипендии, с цел да учат в западни университети. Кристалина избрала Лондон, а Гечев - Илинойс в Съединени американски щати. Той заключи, че Георгиева е потребна и за МВФ, и за България и предложения премиера Петков да запише докторантура в УНСС, а шефът на Фонда да е негов теоретичен началник.

След това домакините от УНСС изненадаха своята почетна гостенка с видеопоздрави, отправени от международни водачи, учени и политици. Жозе Мануел Барозу я назова добра другарка, нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц разяснява, че направеното от Кристалина Георгиева трансформира МВФ. Послания имаше и от Мелинда Гейтс, и от Дейвид Малпас, и от Антонио Гутериш, и от Ал Гор, и даже от Христо Стоичков...



Послания към студентите

А разчувстваната Кристалина прочете какво е написала в Златната книга на университета, която се поддържа още от основаването на висшето учебно заведение преди 102 година: " Благодаря за високото самопризнание, то е чест за мен. Всичко, което съм постигнала, съм го научила тук ".

Най-влиятелната българка показа, че ясно си спомня деня, в който е призната за студентка в специалността " Политикономия и социология ".След това насочи своите послания към присъстващите в залата студенти, базирайки ги на спомените си. 

В London School of Economics се свързала с доста професори и един от тях я поканил да изнесе лекция във Фиджи. Това било през 1990 година

" На границата служителката взе паспорта ми и дълго го преглежда. След това ме пита от кое място съм. България, отговорих. " Няма такава страна ", отсече служителката. От тогава осъзнах, че където и да съм по света, аз представям България. И би трябвало да давам всичко от себе си, с цел да я представям добре ", сподели Георгиева. Тя посъветва студентите постоянно да се гордеят, че са българи. 

След това показа за какво е избрала за дисертацията си екзотичната за тези времена екология. Причината била неин непосредствен, който се разболял поради нечисти води. От претендентите се желало да потвърдят актуалността на тематиката с откъс от някой партиен конгрес. Но за стопанска система и околна среда никой от партийните величия не бил се изказвал. " Винаги базирайте своя разбор на обстоятелства, а не на политическа уместност ", насочи второто си обръщение Кристалина. 

Третото бе обвързвано с метода, по който водачите и специалистите би трябвало да беседват с хората. " В УНСС като преподаватели трябваше да обясняваме комплицирана материя на понятен език. Наложи се да пишем учебници за пазарната стопанска система. Този опит ми оказа помощ по-нататък в интернационалните организации - комплицираните концепции постоянно да се показват просто - тогава има резултат ".

 Петков чака страната ни да получи пролонгация за ембаргото за съветски нефт - Политика - България - Новините на NOVA - NOVA

Пет поучения от пандемията и войната

" 2022 година ще бъде сложна. Влизаме с рецесия върху рецесия. Все още имаме пандемия и Китай изпитва големи компликации, растежът пада, затварят се градове. Никой не е очаквал, че международната стопанска система ще спре за повече от 2 година Войната в Европа е немислимо събитие. Икономиката на Украйна ще се свие с над 40 %, а на Русия - с над 10%. Ще има последствия за целия свят, свързани с цените на суровините, храните, енергоносителите. Ще се усили броят на бежанците. А бизнесът не може да възнамерява, тъй като не е ясно дали войната няма да се разшири във времето или териториално ", сподели Георгиева.

Тя уточни изводите от всичко това:

1. Светът е едно цяло, ние сме взаимнозависими - войната в Украйна значи апетит в Африка.

 2. Зависими сме от природата - едно " вирусче " ни сложи на колене

3. Не сме готови да се оправяме с повече от една рецесия едновременно. Когато стартира войната в Украйна, никой към този момент не приказва за коронавирус.

4. Живеем в доста предразположен на шокове свят. " Трябва да мислим за немислимото и да сме подготвени за него. Това може да стане като разберем, че хората са най-важният капитал. Само образованите и здравите хора са устойчиви. Трябва да имаме схващане и за устойчива планета и че не можем да си позволим риск от климатичните промени ".

5. Трябва да имаме устойчива стопанска система. " Това значи да се върнем към теорията на Адам Смит. А тя е, че са нужни 3 неща - мир, ниски налози и добра правосъдна система. Никой не е измислил по-добра формула за благосъстояние от Адам Смит ", сподели Георгиева. Но уточни, че по негово време е имало по-малко хора, а в този момент сме близо 8 милиарда и по тази причина е нужна съпричастност и добрина. Тя благодари на футболистите Димитър Бербатов и Христо Стоичков, които са били страхотни първенци против глада и в битката за приобщаване към другите.

" Нужно е да сме по-гъвкави в икономическата политика и да сме бързи в това, което е пред нас. Дигиталните пари ще се развиват, ще има и други възможности. Биткойните не са пари, тъй като цената им се мени непрестанно. Ние може да сме и в свят на нерегулирани цифрови пари, като да вземем за пример в така наречен " стейбълкойни ", сподели тя.

И уточни, че светът през днешния ден се трансформира доста по-бързо. " Учете се от всички и на всички места ", прикани студентите Кристалина Георгиева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР