Универсална ваксина срещу всички щамове на грипа се опитват да

...
Универсална ваксина срещу всички щамове на грипа се опитват да
Коментари Харесай

Учени от БАН работят по универсална противогрипна ваксина

Универсална ваксина против всички варианти на грипа се пробват да основат учени от Института по микробиология към Българската академия на науките. Идеята е препаратът да е основан на ДНК на вируса, оповестява БНР.

Досега не е основана универсална и дълготрайна ваксина против грипа, тъй като всяка година заболяването се популяризира от разнообразни вариации на вируса. Затова се постанова всяка година производителите на ваксини да вършат нови препарати против съответните варианти, които се чака да се популяризират през сезона. Ако обаче прогнозите не са правилни или вирусите мутират, имунизациите ще са неефективни.

Българският екип от учени от департамент " Имунология " с началник доцент доктор Андрей Чобанов търси трайно решение на казуса, като изследва опцията за противогрипна ДНК ваксина - основана от общото ДНК на грипния вирус. Противогрипните ДНК ваксини са ново направление във вирусологията, а задачата е да противодействат еднообразно добре на всички варианти на грипа.

" ДНК имунизациите са доста по-лесни за произвеждане, стига да се получат положителни клинични тествания. В момента се намираме на стадия на пробен лабораторен модел и пътят до тяхното внедряване е дълъг. При тези ваксини се заобикаля сезонната цикличност, при която се явяват другите серотипове на грипния вирус ", разяснява шефът на Института по микробиология проф. Христо Найденски.

Универсалната противогрипна ваксина е единствено едно от направленията, по които работят учените от Института по микробиология, който означи наскоро 71-ата годишнина от основаването си. В обособените департаменти на института се учат също и причинителите на редица болести като човешки папилома вируси, ентеровируси, полиовируси, вършат се изследвания върху туберкулозата, рака, ревматоидния артрит.

Сред плановете е създаването на лекуване за рак въз основата на коренищата на растението златен корен (Rhodiola Rosea).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР