Уникално място недалеч от Варна, събира любители на приключения от

...
Уникално място недалеч от Варна, събира любители на приключения от
Коментари Харесай

Знаете ли къде край Варна е имало пирати? И до днес ентусиасти търсят загубени съкровища

Уникално място близо до Варна, събира фенове на завършения от целия свят, всяко лято. Става дума за китното, морско селце Тюленово, на 80 километра от морската столица. 

Черноморското селце крие доста забавни истории. В предишното пиратството в региона е било много развито. То е обхващало региона от с. Калъч кьой до границата с Румъния. Местните са примамвали корабите към брега в бурно време като палели огън и играели хоро към него. Така пламъкът приличал на премигващ фар и моряците си мислили, че това е фарът на нос Калиакра, споделя patepisanici.com. Те тръгвали към скалистите крайбрежия на Тюленово и разбивали корабите си. След това локалните прибирали плячката. И през днешния ден морското дъното в региона е цялостно с антични артефакти.

Друга обичана легенда, която притегля запалянковци от целия свят е тази за изгубените 2000 златни наполеона. Историята споделя, че на 22 февруари 1898 година, край крайбрежията на Тюленово, се развихря мощна стихия. Румънският транспортен съд " Метеора “ се удря в скалите и засяда в тях. Местните жителите се притичат на помощ и избавят всички пасажери и екипажа. Трима души обаче умират – един огняр, един сервитьор и една красива французойка. Тя била и единствената жена на борда. В обезверен опит да се избави от потъващия транспортен съд, тя скача в морето, дружно с чантичката си, в която държала 2000 златни наполеона. Французойката и благосъстоянието ѝ обаче изчезват в морето без диря. Местните хора описват, че и до през днешния ден има хора, които се гмуркат и търсят изгубеното имане. Дали това е мит или действителност, знае единствено морето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР