Уникална ябълка гигант впечатли жури и публика на единствения по

...
Уникална ябълка гигант впечатли жури и публика на единствения по
Коментари Харесай

В Кюстендил показаха ябълка и тиква, за които ще се говори дълго СНИМКИ

Уникална ябълка колос впечатли жури и аудитория на единствения по рода си Празник на плодородието в Кюстендил. Сладкият плод тежи тъкмо 638 грама и е отгледан в село Граница в градината на Лъчезар Гергов, осведоми " ".

„ Такива ябълки се гледат с доста труд, само че също така е нужна обич, с цел да ни се отблагодари природата “, сподели ръководителят на НЧ „ Просвета “, Анелия Калеова, която сподели колоса на красиво аранжирания си щанд.

Първа премия завоюва и НЧ „ Съгласие 2007 “, с. Жабокрът, която сподели ябълка със забележителните 119,8 мм.


Празникът на плодородието бе открит в Кюстендил с показване на 10 сорта ябълки от най-адаптивните към стресови обстановки, отглеждани от Института по земеделие. На техния щанд можеше да се видят 300 сорта ябълки. През тази година стълбата е част от визията на празника, тъй като е високосна година, сподели уредниците на проявата.

По традиция и тази година десетки читалища от Общината подредиха красиво аранжирани маси с плодове и зеленчуци, показващи изобилието на кюстендилския край.

Истинска възхита провокира и 70 кг. тиква, която беше показана на щанда на село Слокощица. „ Тази тиква е отгледана на полето, което е доста плодородно. Силна година беше, всички сме доста удовлетворени от създадената продукция. Няма да крием и, че сме вложили много труд “, описа ръководителят на локалното читалище Снежанка Пенова.

Гигантът е произходящ от вуйна Николина, която в достоверна национална носия стоеше компактно до своето произведение. „ Тайната в производството на тази тиква е в обработването на почвата. Засажда се и се напоява непрекъснато, с цел да може да пораства.

Много е значимо да се поставя оборска тор, другата дето я продават не става. Имаме и друга загадка. Когато дамата сади тиквите требе да седне в огнището. Така стават огромни като снагата на дамата, а и ние не сме по никакъв начин дребни “, споделя с усмивка вуйна Николина.

Част от празничната стратегия бе и кулинарната проява на Дешка Кротева, която презентира присъщите за с. Горно Драглище „ циганици “, по нашему – мекици.

Също по този начин разкри тайните на приготвянето на Пърженица със зелени домати пред всички кюстендилци и посетители на празника, разказвайки тънкостите в готвенето по атрактивен метод. Единственият кошничар пък в Югозапада – бай Димчо Занев, беше изложил едни от най-новите си творби, приканвайки хората да посетят щанда на Етноцентъра, където всички поданици и посетители на града имаха опцията да видят
по какъв начин се подготвя лютеница в достоверен тиган.

“Празникът на плодородието” увенчава есента в Кюстендил и го декларира още веднъж като град – „ Майка на българското зарзаватчийство “. Този есенен празник на изобилието е завещание от Първия народен овощарски конкурс, извършен през далечната 1896 година, точно в Кюстендил. Овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и излъчена като опит и просвета от потомство на потомство и от жанр на жанр.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР