Уникална църква в Несебър с великолепни стенописи от 1599 г.

...
Уникална църква в Несебър с великолепни стенописи от 1599 г.
Коментари Харесай

Чудо на Св. Стефан пази наш град. Невероятна история

Уникална черква в Несебър с превъзходни фрески от 1599 година носи името на Свети Стефан, само че в нея няма нито една негова икона. Храмът, прочут още като новата митрополия, е неповторим, само че в него не се правят литургии и е неразрешено да се палят свещи поради скъпите фрески. Пред бТВ доктор Евтелпа Теоклиева-Стойчева, която се занимава с историята на античния град, разкри по какъв начин през 1855 година той си е сменил името, приемайки парченце от мощите на светеца. 

В България има две църкви, които работят като музеи. Едната е Боянската, а другата е в Несебър. Днес целият източно-православен свят уважава паметта на Свети Стефан, а католическият – с един ден по-рано, посочи доктор Стойчева. „ Онази черква „ Свети Стефан “, която е била тук на дребния полуостров, е погълната от морето през 1855 година Тя се е намирала в най-източния му край и през днешния ден от нея са останали единствено купчина камъни, които припомнят за святото място “, добави тя. 
-->
„ Понеже иконата на Свети Стефан дружно с частици от мощите му са пренесени в тази черква, защото е бил митрополитския храм на Месемврия, по тази причина се сменя името. Преди това се е наричала „ Света Богородица животворящ извор “, споделя археологът.

„ Населението на Несебър е било гръцко. Наричали са го даже дребният Константинопол “, разясни пък Генева. 

Според легендата църквите са били 40, а съгласно моите проучвания са повече, сподели доктор Стойчева. 

Почти на всеки светец е имало тук храм, прибавя тя. 

„ Свети Стефан е един от седемте дякони, определени от първите християни. Неслучайно той се изобразява по иконите млад, облечен в бяло. Великолепните фрески от 1599 година припомнят за богатото църковно и архитектурно изкуство на остарелия град през цялото Средновековие “, сподели още Евтелпа Теоклиева-Стойчева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР