Уникална операция в столичната болница „Света Екатерина“. Екипът на професор

...
Уникална операция в столичната болница „Света Екатерина“. Екипът на професор
Коментари Харесай

Лекари от болница "Света Екатерина" спряха сърцето на жена за 45 минути

Уникална интервенция в столичната болница „ Света Екатерина “. Екипът на професор Генчо Начев избави 44-годишна жена с аневризма с размерите на топка за голф.

Альоша Шаламанов ни среща с Иванка Михалева. В края на предходната година Иванка стартира да подвига кръвно неоснователно, макар че пие медикаменти. Изследванията посочили разширение на лявата артерия, която доставя сърцето с кръв. Резултатите изненадали даже и лекарите.

Пациентката Иванка Михалева споделя: "Казаха, че не са виждали аневризма на такова място. И е прекомерно рисково ".

Проф. Генчо Начев – шеф на УМБАЛ „ Света Екатерина “: „ За пръв път срещаме такова нещо, и в литературата в България не е разказано. От инспекцията на литературата, която направихме има по-малко от 50 случая, разказани в света ".

Аневризмата била с размерите на топка за голф и имало условия в нея да се образуват съсиреци, които да причинят солиден инфаркт или неочаквана гибел. За да избави дамата екипът на професор Начев прави неповторима за България интервенция.

"Трябваше да се отвори аортата и да се затвори изхода на лявата коронарна артерия. Тоест да се прекъсне достъпът на кръв до тази аневримза. Това може да стане единствено със прекъсване на сърцето и в изискванията на изкуствено кръвообръщение ", спомня си проф. Генчо Начев.

Сърцето на Иванка е спряно за към 45 минути. Толкова било належащо на лекарите да възстановят кръвообръщението. Направили й три байпаса с вътрешногръдни артерии. Три дни след интервенцията Иванка споделя, че живее втори живот.

"Благодарение на тях съм предотвратила нещо ужасно, което може да се случи с мен. В един миг може 2 часа да бъдат сериозни за моя живот и да няма кой да ме избави ".

След като излезе от болничното заведение, Иванка още веднъж ще може да живее пълноценно, настояват лекарите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР