Уникална изложба с картини на най-изявените български творци начело със

...
Уникална изложба с картини на най-изявените български творци начело със
Коментари Харесай

Уникална изложба отваря врати в София на 1 март!

Уникална галерия с картини на най-изявените български създатели отпред със Светлин Русев отваря порти на следващия ден в галерията на Съюза на българските художници на столичната улица " Шипка " 6. Публиката ще има опция да прегледа непоказвани платна на Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Сирак Скитник и други майстори, които са предоставени от известни български колекционери, измежду които се отличава Ангел Симеонов.


Бизнесменът Ангел Сименов е прочут публицист и колекционер

По този мотив проф. Валери Стефанов, ръководител на Съюза на колекционерите в България е написал и особено одобрение:

" През първото десетилетие на века българските художници, писатели, музиканти... основават забележителни творения. Те са се вслушали в гласовете на традицията, само че в това време " приказват " авангардни художествени езици, търсят нови благоприятни условия да уловят пластиката на човешкото съществуване.

Изложбата " Българска живопис от първата половина на 20 век - Избрано от частни сбирки " е част от " Културната стратегия на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, 2018 година " на Национален фонд " Култура ".

Нейната цел е да покаже духовния заряд и пластичното благосъстояние на българската живопис от този интервал.

Изложбата е доказателство, че Европа е визионерски континент, люлка на неповторими култури и универсални домогвания.

Тя е удостоверение за неоспоримия факт, че България е значима страница от креативната биография на Европа.

Не на последно място, тази експозиция е самобитна апология на фигурата на колекционера.

Колекционерите са хора, които посредством силата на пристрастеността и способността на мозъка съграждат пространствата на паметта. Те структурират груповото въображение, опазват културното завещание, възпитават усетите, придвижват посланията на създателите към хоризонта на бъдещото.

Благодарение на тези хора, на благосъстоянията, съхранени в частните сбирки, Европа има по-ясна визия за своето минало, за размаха на своя гений.

Чрез духовния заряд на сходни събития, Европа гради своята културна еднаквост и укрепва очакванията за просветлено бъдеще ".

Проф. Валери Стефанов
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР