Уникална 1800-годишна църква се продава в курортното селище Бодрум, в

...
Уникална 1800-годишна църква се продава в курортното селище Бодрум, в
Коментари Харесай

Сложиха на тезгяха 18-вековна църква с уникални мозайки в Ту...

Уникална 1800-годишна черква се продава в курортното населено място Бодрум, в Югозападната Егейска турска провинция Мугла.

71-годишният притежател Фърат Йозбашар съобщи, че е получил позволение за реституция на църквата, която се намира в туристическия регион Битез, само че е трябвало да разгласи терена за продажба по стопански аргументи подбудени от Covid-19.

„ Исках да трансформира градината на църквата в кафене и ресторант и да я използваме за културен туризъм, като я реституирам. Изготвихме план за реституция, отбрана и експлоатиране на църквата. Всички разрешителни са взети и сега продаваме целия имот с 4 вили в него, за 17 милиона турски лири. " (почти 4 млн.лв.), сподели той.

В изследване направено от доцент Емине Ток, от катедра по история на изкуството на Университета Еге, в Измир, се показва, че структурата, принадлежи към ранновизантийския интервал, от II век и IV век. Църквата е оповестена за предпазен исторически обект, от министерството на културата.

Сградата, заради своите архитектурни качества и подови мозайки, е неповторима.

Добре непокътнатите мозайки на пода са доста любопитни и редки, изобразяващи четири делфина и риба меч. Поради тази причина е допустимо църквата да бъде възобновена в нейния първичен образ и да бъде отворена за туристически визити.

В църквата има още две дребни пространства, бунар и се намира в изящен двор с мандаринови и маслинови дървета, типични за региона.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР