Уникален демонстрационен център с модерна СПА зона вече очаква своите

...
Уникален демонстрационен център с модерна СПА зона вече очаква своите
Коментари Харесай

Акве Калиде новото туристическо бижу на Бургас

Уникален демонстрационен център с съвременна СПА зона към този момент чака своите гости в морския град
Банята на Сюлейман Великолепни

Акве калиде надвишава визиите за туристически комплекс, а с хилядолетната си история слага мост сред минало и настояще. Посетителите могат да прегледат напълно реставрираната баня на Сюлейман Великолепни. Тя е и настоящ музей с 3D мапинг - виртуална разходка през вековете под купола на постройката. Впечатляващата музейна експозиция включва някои от най-елитните артефакти, открити в древен и феодален град Акве калиде. Модерното и античното се вплитат в пространството - от действащия  амфитеатър през археологическите структури до крепостните стени на многовековната баня.
-->
Къде можете да разгледате непоказвани артефакти, да поемете на странствуване през вековете и да се отпуснете в съвременен спа център? Съвременното и мистичното се срещат в новооткрития демонстрационен и експозиционен център на Търговска колегия " Акве калиде ". Той отвори порти на 11 октомври в наличието на кмета Димитър Николов, зам.-кметовете Диана Саватева и Весна Балтина. На събитието участваха шефът на РИМ-Бургас Милен Николов и ръководителят на разкопките доцент доктор на историческите науки Димчо Момчилов.

С най-новото туристическо украшение Бургас ще продължи да притегля туристи и отвън дейния летен сезон, следвайки дълготрайната си тактика за от ден на ден " горещи " местоположения и  атракции.

Туристически комплекс " Акве калиде " се намира в Бургаски минерални бани, кв. Ветрен - на една крачка от града, само че и измежду тишината и хубостта на природата. Новият експозиционен център притегля посетителите отдалеко с чувството, че тук антично и съвременно се преплитат.

В духа на античен Рим

Посетителите могат да изберат по какъв начин да стартира тяхното премеждие. Задължителна спирка е демонстрационният СПА център - имитация на римска баня с топъл минерален и леден басейн измежду реставрираните археологически структури. Елате със фамилията си - чака ви още ъгъл с детски басейн, парна баня, сауна, душове. Всичко, което е нужно за една отмора без значение от сезона. Интериорът е незабравим в търсене на баланс сред античното и комфорта на съвременен СПА център. Пълна информация за предоставяните услуги и цени може да бъдат открити на уеб страницата на обекта. Интерес единствено няколко дни след откриването към този момент има и за осъществяване на разнообразни събития от частен и кооперативен темперамент.

Пътешествие през историята

Любителите на историята няма да останат разочаровани. В обособения музей са показани главните стадии от проучванията на античния и феодален град. Експозицията включва най-елитните находки от Акве калиде, някои от които непоказвани до момента. Тук ще разгледате откритото през 2012 година златно богатство и най-богатата сбирка от печати в Югоизточна България. Артефактите демонстрират хилядолетния фетиш към здравото тяло и потреблението на минералната вода от близкия извор.

Не би трябвало да се пропуща и интерактивната зона, където посредством аудио - образни резултати е показана истори ята на Акве калиде. Децата с интерес ще се впуснат в премеждие в " Стаята на хрониките ", ще се забавляват с интерактивен под за игри в трупане на нови знания и мемоари. Използвайки очила за виртуална действителност, всеки може да добие визия по какъв начин е изглеждало мястото през вековете. Всеки може да се допре до работата на археолозите и да се видят онлайн напредъка по разкопките в Акве калиде.



Новият туристически обект предлага куп запаметяващи се прекарвания за дребни и огромни, а пространството извън е отлично за отдих, занимания на детската площадка или за топла напитка от кафетерията. Подготвят се още интензивности в самия център, които да са подобаващи за деца на друга възраст.

За спомен, с изключение на неповторимите прекарвания, можете да вземете със себе си от неповторимите ръчно-изработени сувенири от " Морски знаци ". Те ще ви припомнят за духа на Бургас.

Как продължава пътят на Акве калиде

От 2008 година до момента Община Бургас е финансирала с над 1 млн. лева в археологическите изследвания на минералните бани, а неотдавна е направена сделка за провеждането на нови проучвателен действия.

" Община Бургас ще продължи да финансира и през 2023 година разкопките в най-интересната част от обекта, която е била същинската баня. До момента тя не е проучвана, защото на мястото има инфраструктурно съоръжение, касаещо използването на минералната вода. ", разяснява кметът Димитър Николов по време на откриването на новия обект.

На идващ стадий Община Бургас ще продължи да работи за разкриването на

кампус за студенти-археолози

Вече са осъществени диалози с Института по археология от Българска академия на науките. Предложено е и партньорство на огромните европейски университети, в които има катедри по археология да организира практики на свои студенти на терен в Бургас. Български студенти по археология също ще вземат участие в разкопките и ще организират своите летни практики като обменят опит със свои сътрудници от Европа.До момента Германия, Франция, Англия и Съединени американски щати са удостоверили присъединяване си в бъдещи летни лагери по археология. Кампусът ще разполага с екологични бунгала. Ще има зони за хранене, в които ще се презентира метода на хранене на нашите предшественици на база на събраните научни обстоятелства. Ще има школи по антична астрономия и антична медицина.
Лечебните извори
В наши дни науката е потвърдила, че лечебните извори на Акве калиде справедливо са били почитани от най-великите владетели. Водата от извора е с температура 41 градуса, слабоминерализирана, бистра, безцветна, без аромат и с доста положителни питейно-вкусови качества. Питейното водолечение с този вид вода оказва влияние върху стомашно-чревния тракт, жлъчно-чернодробната и бъбречно-отделителната системи. При външно потребление водата е подобаваща за лекуване и профилактика на болести на опорно-двигателния уред, периферната и централната нервна система. Действа благотворно и за обща профилактика и подсилване на организма при здрави хора - за закаляване против простудно-инфекциозни болести и за повишение на физическата и психическата устойчивост.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР