Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в понеделник, че страната му

...
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в понеделник, че страната му
Коментари Харесай

Орбан: Унгария няма да бърза с пускането на Швеция в НАТО

Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи в понеделник, че страната му не бърза да ратифицира кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО. Това заплашва скандинавската страна с в допълнение закъснение, с цел да стане член на военния съюз, оповестява АП.

В речта си по време на откриващата есенна сесия на унгарския парламент, Орбан сподели пред депутатите, че нищо не заплашва сигурността на Швеция и затова Унгария няма за какво да бърза да ратифицира присъединението ѝ към НАТО.

Изявлението на Орбан пристигна, откакто други високопоставени маджарски чиновници неотдавна допуснаха, че ратификацията от Швеция може въобще да не бъде сложена в дневния ред на Народното събрание по време на есенната сесия. В четвъртък водачът на групата на партията " Фидес " на Орбан, Мате Кочиш, сподели, че вижда " дребен късмет " Народното събрание да гласоподава по въпроса тази година.

Припомняме, че Унгария остава единствената страна-членка на НАТО, с изключение на Турция, която към момента не е одобрила кандидатурата на Швеция да се причисли към алианса.

Швеция и Финландия, се отхвърлиха от дългогодишния си боен неутралитет, след началото на войната в Украйна.

Унгария не е сигурна, че би трябвало да утвърди кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО. Това съобщи на 18 септември ръководителят на унгарския парламент Ласло Ковер.

Одобрението на Унгария беше блокирано в Народното събрание през юли 2022 година на фона на опасения по отношение на рецензиите от страна на шведски политици за отстъплението на Унгария от демокрацията.

По-рано външния министър на Унгария изрази угриженост по отношение на " предубедените и несправедливи " обвинявания от някои шведски политици против унгарското държавно управление.

Унгарският външен министър Петер Сиярто упрекна по-рано Стокхолм, че прави " нечестни и несправедливи " забележки по отношение на положението на демокрацията в Унгария, които съгласно него са " в несъгласие " с кандидатурата на Швеция да се причисли към военния съюз на НАТО.

" Вие призовавате нашите парламентаристи да ратифицират Вашето присъединение към НАТО, до момента в който продължавате да ги обвинявате, като че ли са унищожили демокрацията в Унгария ", написа Сиярто в писмо до своя шведски сътрудник Тобиас Билстрьом, оповестено в X (бивш Twitter).

" Това несъгласие в този момент стана още по-силно и несъмнено не спомага за осъществяването на повдигнатото от Вас непрестанно искане ", предизвести министърът за аспирациите на Стокхолм към НАТО.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР