Унгарският премиер Виктор Орбан беше обявил, че към антисемитизма няма

...
Унгарският премиер Виктор Орбан беше обявил, че към антисемитизма няма
Коментари Харесай

Виктор Орбан ухажва крайнодесните избиратели преди изборите в Унгария

Унгарският министър председател Виктор Орбан беше оповестил, че към антисемитизма няма да има никаква приемливост. В последно време обаче той рискува да ядоса Израел и евреите със свои изявления, с които явно целеше да се хареса на гласоподавателите на радикалната десница преди изборите през 2018 година

Предназначението на потребления от Орбан език - в който се появиха понятия като " етническа еднородност " - наподобява е да заеме нишата в крайнодесния набор, освободена от радикалната националистическа опозиционна партия " Йоббик ", чиито послания станаха по-умерени.

Унгарският министър председател кръстоса шпаги с сътрудниците от Европейския съюз поради спазването на демократичната народна власт и нежеланието да одобри бежанци.

В тирада преди две седмици Орбан напомни за ръководството на адмирал Миклош Хорти - спорна фигура, управлявала страната в продължение на 24 години, от интервала след края на Първата международна война до 1944 година, и подписала няколко емблематични закона против евреите. В последна сметка той е предал над 500 000 от тях на нацистите по време на Холокоста.

" Това, че историята не ни погреба (след Първата международна война) се дължи на неколцина изключителни държавници като Миклош Хорти ", сподели той. " Този факт не може да бъде неглижиран единствено поради печалната роля, която Унгария изиграва през Втората международна война. "

В взаимно изказване Сдружението на комитетите на еврейската общественост в Унгария и Световният еврейски конгрес показаха " безпокойствие " от тона в пропагандни прояви като тази. Израелският дипломат в Будапеща изиска обяснение на думите на Орбан, които управляващите в Ерусалим окачествиха като " предизвикващи угриженост ". В средата на месеца е планувано израелският министър председател Бенямин Нетаняху да посети унгарската столица, което ще е и първата аудиенция на настоящ израелски министър-председател.

Според някои анализатори новият, корав звук на Орбан е знак за смяна в политиката му и е допустимо да очертае контурите на предизборната акция, която ще води за преизбиране за трети пореден мандат на премиерския пост. Неговата партия " Фидес " е посочена за безапелационния любимец на парламентарните избори през 2018 година Тя има поддръжката на една трета от гласоподавателите, до момента в който " Йоббик " и социалистите са с по към 10%
През 2014 година " Йоббик " получи към милион гласа, само че предвид на новата си, по-умерена линия в този момент рискува да загуби огромна част от този електорат.

" Преместването на " Йоббик " към центъра промени напълно обстановката в този политически набор и сътвори вакуум на полето на крайнодясното ", сподели Золтан Новак, анализатор от Центъра за политически разбори.

Един от признаците за тези промени е по-твърдата линия на Орбан към имиграцията. От 2015 година в Унгария влязоха стотици хиляди мигранти, въпреки множеството да продължиха на запад, към по-благоденстващи елементи от Европейски Съюз. В резултат управляващите в Будапеща издигнаха ограда по южната граница. " Много значимо е да запазим своята етническа еднородност ", сподели Орбан на конгрес с представители на бизнеса на 28 февруари, повтаряйки тази фраза няколко пъти.

Петер Креко, анализатор от института " Политикал кепитал ", е на мнение, че " Фидес " и " Йоббик " просто си разменят местата, като в този момент Орбан минава в крайното дясно. " Това говорене на Орбан за етническа еднородност, освен това в Източна Европа,

по-малко от 75 години след Холокоста и 25 години след войните на Балканите,

е цялостно неуважение на цивилизованите правила ", сподели Креко пред организация " Ройтерс ".

Миналата седмица по време на своя обиколка в страната - която организира за събиране на поддръжка против проектите на Европейски Съюз за разселване на мигранти - той насочи рецензии против мигрантите мюсюлмани. " Те не зачитат нашата просвета ", сподели унгарският министър председател. " Те търсят пространство за своята просвета, след това потискат нашата, а най-после я изместват. Тук става дума за еднаквост. "

Идеята на Орбан за " етническа еднородност " среща отзвук измежду редиците на новият и коренен десен политически алианс " Идентитеш ", който ще направи своите първи стъпки на протест тази седмица и е допустимо през 2018 година да се включи в предизборната конкуренция. " Само след няколко десетилетия континентът може да рухне демографски ", съобщи лидерът на обединението Балаж Ласло пред проправителствения вестник " Мадяр идьок ". " Нашата етническа еднородност може да не издържи на това. Признаваме разликите и пазиме нашата раса. "

Една от управителните фигури в обединението Михай Орос отхвърля за каквото и да било съдействие с " Фидес ". " Ако сметнат, че могат да употребяват нашето придвижване за политически цели, е допустимо да опитат, само че от наша страна няма никакво съглашателство ", сподели той, допълвайки, че задачата на " Идентитеш " е през 2018 година да прескочи 5-процентния предел за влизане в Народното събрание.

Според Креко, анализаторът от " Политикал кепитал ", паралелите демонстрират ясно, че задачата е стратегическо прилепяне на " Йоббик " от всички страни: т.е. да бъдат привлечени гласоподавателите, които тази партия евентуално би оставила след себе си както в центъра, по този начин и в крайнодесния набор. " Фидес " също отхвърли да има каквото и да било съдействие. " Фидес " отхвърля всевъзможни форми на антисемитизъм и не сътрудничи с тези политици ", се споделя в изпратена по имейла позиция на партията. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР