Унгарският модел, по който се изгражда АЕЦ „Пакш“ 2, би

...
Унгарският модел, по който се изгражда АЕЦ „Пакш“ 2, би
Коментари Харесай

Кирил Комаров: Унгарският модел за АЕЦ Пакш 2 би бил подходящ и за АЕЦ Белене


Унгарският модел, по който се построява АЕЦ „ Пакш “ 2, би бил подобаващ и при построяването на АЕЦ „ Белене “. „ Росатом “ е подготвен да взе участие като строител на АЕЦ „ Белене “ при всички разновидности, а като вложител – зависи от изискванията и модела, които е избрало българското държавно управление. Това съобщи пред български публицисти първият заместител общоприет шеф на „ Росатом “ Кирил Комаров, оповестява БГНЕС.

Кирил Борисович, преди няколко дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че не изключва нито един вид за развиване на плана АЕЦ „ Белене “. Проявява ли съветската страна кардинален интерес за присъединяване във финансирането на строителството с потребление на разновидностите, които бяха препоръчани преди няколко години? Възможно ли е присъединяване на „ Росатом “ в качеството на акционер в строителството на атомната електроцентрала?

Кирил Комаров: Винаги сме потвърждавали и неведнъж съм заявявал на госпожа Петкова, че „ Росатом “ при всички случаи е подготвен да окаже поддръжка и да взе участие в плана по метод, който ще бъде комфортен за българското държавно управление. Често ни задават въпроса дали сме подготвени да участваме като реализатор на плана, в случай че бъдат открити средства? Винаги сме потвърждавали, че сме подготвени да го създадем. Що се отнася до нашето присъединяване в плана, „ Росатом “ е натрупал огромен опит при най-различни сюжети. В момента се намираме в Унгария, където построяваме АЕЦ „ Пакш “ 2 въз основа на междуправителствено съглашение. Източникът за финансиране е държавен заем. В Турция, която е комшия на България, ние сме вложител и сами влагаме пари. Всеки от тези планове се нуждае от структуриране, избрани условия и връзки. Всичко зависи доста мощно от това какви цели си слага българското държавно управление. За Унгария най-важното е евтината електрическа енергия, която разрешава да се развива националната стопанска система, да има конкурентноспособно произвеждане, което да употребява тази електрическа енергия. Те желаят да бъдат конкурентноспособни на пазара за сметка на евтиния ток. Това е тяхната основна цел, затова те избраха пътя на междудържавния заем. Нека бъдем почтени от икономическа позиция това е най-изгодният вид. Той дава опция да се получи заем при най-евтината рента. Това е опция да се получи заем за допустимо най-дълъг интервал, да не бъде обслужван по време на строителството на самата електроцентрала, да бъде изплащан, когато тя към този момент е приключена, от приходите, които идват от продажбата на нейното електричество. От икономическа позиция това е най-хубавият вид, само че има и други. Например, в прилежаща Турция построяваме АЕЦ „ Аккую “. За да се реализира този план, турското държавно управление ни даде гаранции за покупката на електричество на задоволително висока цена – в случай че бъдем почтени, на по-висока цена, в сравнение с е тази на българския пазар. Техният интерес е явен: те не желаят да рискуват, тъй като това е първата АЕЦ в Турция. Анкара желае рисковете да се поемат от вложителя, само че са подготвени да платят за това. Те са подготвени да купуват ток на цена, която да покрие разноските и риска на вложителя. Въпросът за нашето присъединяване в плана АЕЦ „ Белене “ непосредствено е обвързван с това българското държавно управление да вземе решение какъв е неговият приоритет и от какво се нуждае. Това решение ще се вземе въз основа на наскоро появилия се отчет на Българска академия на науките, на други експертни източници и необятно разискване. След като чуем българската позиция и приоритет, ние сме подготвени да вземем решение какво да бъде нашето присъединяване и под каква форма. Но като цяло считам, че най-перспективният и верен вид за България е да тръгне по пътя, по който пое Унгария. Това би било разумно.

Т.е. съгласно вас за България най-подходящ е така наречен „ маджарски вид “?

Кирил Комаров: От икономическа позиция това е най-хубавият вид за България. Твърдо съм уверен в това. От единствено себе си се схваща, че не мога да взема решение от името на българското държавно управление. Тук приказвам като специалист, представяйки единствено една позиция. Решението би трябвало да се вземе от българското държавно управление. Въпрос: В България постоянно се приказва за приватизацията на плана АЕЦ „ Белене “. Ако тя се състои, „ Расатом “ подготвен ли е да взе участие в строителството на централата? Кирил Комаров: Като строител сме подготвени да участваме във всеки вид, който българското държавно управление избере. Като вложител зависи от изискванията и модела. Въпрос: Какви са вашите упования за бъдещото съдействие сред България и „ Росатом “? Кирил Комаров: Ние имаме дългогодишно съдействие. Става дума за десетилетия добра работа и съдействие. Дори негативните моменти, като арбитражното дело в Женева, в никакъв случай не са пречили на нашите настоящи и доста положителни, даже бих споделил, другарски връзки. През цялото време, до момента в който течеше арбитражното дело, работихме за удължаването на периода на употреба на АЕЦ „ Козлодуй “ и подарихме на централата втори живот. Тя към този момент е работила 40 години и в този момент регулаторът публично удължи живота й с 10 години, само че проучванията, които направихме, демонстрират, че тя може да работи още 30 години в това положение, което е в този момент. През всичките тези години ние сме извънредно благонадежден снабдител на нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “. Планираме да останем подобен благонадежден снабдител през целия интервал на употреба на българските АЕЦ. Водим дейни договаряния и по отношение на бъдещето на отработеното нуклеарно гориво, по какъв начин да бъде модифицирано, по какъв начин да се съхранява и други Твърдо имам вяра, че сред Русия и България към този момент съществува доста сериозна база за другарски връзки. Имаме положителни шансове за взаимно положително бъдеще.

Можем ли да ви чакаме на изливането на първия бетон на АЕЦ „ Белене “?

Кирил Комаров: Безусловно. За токова значимо събитие ще пристигна сигурно, зарязвайки цялата си работа. Най-важното е то да се състои. Въпрос: Какви са триумфите на „ Росатом “ на интернационалния пазар? Кирил Комаров: Продължаваме да се развиваме доста интензивно. Днес реализираме планове по 42 блока в света, от които 8 са в Русия, а 34 – в чужбина. През отиващата си година дефинитивно предадохме в употреба 2 блок на АЕЦ „ Куданкулам “ в Индия. Подписахме контракт за строителството на 5 и 6 блок на тази площадка. Активно продължаваме работата по строителството на 3 и 4 блок на „ Куданкулам “, който беше подписан преди година. В Китай приключихме на процедура работата по 3 блок на Тянванската централа. В близко бъдеще чакаме формалното довеждане докрай на всички процеси, само че блокът към този момент работи. 4 блок ще бъде приключен през идната година. Активно работим в Беларус, където се чака първия блок да бъде пуснат в употреба през 2019 година Важен прогрес имаме в Бангладеш. Преди няколко седмици локалният регулатор издаде лиценз за заливането на първия бетон на бангладешката станция. След 10 дни ще се състои церемонията по неговото изтичане, което значи старт на строителството. Активно работим в Иран, Финландия, Унгария. Искрено се надявам, че в най-скоро бъдеще дружно с вас ще можем с горделивост да съобщим, че и България е измежду страните, които са взели решение да строят нуклеарна централа. /БГНЕС

Интервюто е осъществено от Георги Пашкулев
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР