Унгария се готви да обяви пакет от мерки на стойност

...
Унгария се готви да обяви пакет от мерки на стойност
Коментари Харесай

Унгария дава 30 млрд. долара за рестарт на икономиката си

Унгария се готви да разгласи пакет от ограничения на стойност към 30 милиарда $ за подкрепяне на стартирането на стопанската система, съобщи почитан държавен чиновник пред Ройтерс. Страната към момента се бори с пандемията от ковид, която затвори заводи и компании и увеличи упованията за икономическа криза в страната.
Парламентът, в който партия Фидес на премиера Виктор Орбан има мощно болшинство, му даде правото да ръководи с декрет за битка с ковид, като пренебрегва апелите на опозицията и разнообразни съперници да се слагат времеви рамки за спомагателните пълномощия на премиера.
Орбан, който е на власт от десетилетие, ще предложи най-големия стопански пакет в историята на страната, с цел да компенсира икономическите въздействия на пандемията, която към този момент докара до загубата на десетки хиляди работни места.
Очаква се в понеделник министър председателят да оповести ограниченията, по-късно държавното управление да ги утвърди, заяви представителят му Гергели Гуляс. Във вторник пък Националната банка на страната ще разгласи съответни ограничения в поддръжка на бизнеса и физическите лица.
Общият пакет от ограничения ще възлиза на 18-22% от Брутният вътрешен продукт на Унгария, което се равнява на към 30 милиарда $, предава БГНЕС.
Правителството към този момент наложи наложи мораториум върху всички погасявания на корпоративни и домашен заеми, а централната банка инициира поредност от стъпки за обезпечаване на ликвидност за банките.
Орбан разкри и специфичен фонд на стойност два милиарда $, в който банки и задгранични търговци ще са длъжни да създадат вноски. Очаква се локалните банки да платят 55 милиарда форинта (163 милиона долара) през тази година, а други задгранични търговци да прибавят 36 милиарда форинта.
Това е втори порода си Фонд, откакто към този момент беше основан различен фонд от 4 милиарда $ за подкрепяне на икономическите старания и напъните за претовареност.
Унгарската стопанска система набъбна с 4,9% предходната година, само че съгласно анализатори страната би трябвало да се готви за криза тази година, защото огромните производители на коли към този момент оповестиха краткотрайно прекъсване, а туризмът се срина до основи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР