Унгария може да подкрепи отпускането на дългосрочна финансова помощ на

...
Унгария може да подкрепи отпускането на дългосрочна финансова помощ на
Коментари Харесай

Унгария не пуска Украйна в ЕС, склонна е да разреши помощта, но извън европейския бюджет

Унгария може да поддържа отпущането на дълготрайна финансова помощ на Украйна отвън бюджета на Европейския съюз , сподели министър председателят Виктор Орбан в четвъртък, като в същото време повтори опълчването си на започване на договаряния за присъединение с Киев , предава Ройтерс.

Орбан приказва при идването си на среща на върха на водачите на Европейски Съюз, където всички други страни от Европейски Съюз желаят бюджетна поддръжка до 2027 година и да придвижат кандидатурата на Киев за участие, до момента в който войната на страната с Русия продължава.

Тези решения изискват единогласие измежду 27-те държави-членки на блока, нещо, което Орбан изключи .

Орбан сподели, че няма времеви напън за взимане на решение за повече финансова помощ за Украйна, защото краткосрочната поддръжка към този момент е обезпечена. За по-дългосрочна поддръжка той сподели, че би трябвало да бъде закрепена отвън общата каса на блока .

" Трябва да управляваме това отвън бюджета. И ние го поддържаме ", сподели Орбан.

Той също по този начин сподели, че Украйна не е изпълнила всичките 7 условия , сложени от Европейски Съюз за започване на договаряния за присъединение.

" Няма причина да обсъждаме каквото и да било, тъй като предварителните условия не бяха изпълнени. Така че би трябвало да се върнем по-късно, да се върнем към този въпрос още веднъж, когато всичко бъде изпълнено от украинците ", сподели Орбан, добавяйки, че " не сме в положение да стартираме да договарям ".

Говорейки в сряда,, че промените, признати в Украйна предходната седмица, значат, че Киев към този момент дава отговор на 6 от тези 7 условия, като единственото неизпълнено условие е нов закон за лобирането за ограничение на въздействието на олигарсите в страната.

Служители и дипломати на Европейски Съюз подозират, че Орбан употребява въпроса за поддръжката за Украйна като разменна монета , надявайки се да получи средства, замразени от блока заради опасения по отношение на върховенството на закона в Унгария. Орбан сподели в четвъртък, че въпросите нямат връзка.

Той също по този начин загатна изборите за Европейски парламент в целия континент идващия юни, като сподели, че блокът би трябвало " да се държи демократично " и да изчака нов политически консенсус , който ще се появи, евентуално сигнализирайки за закъснение с месеци на всяко начало на договаряния с Украйна.

" Абсурд ": Унгария остава непреклонна за договарянията за участие на Украйна в Европейски Съюз

Според Орбан бързото участие няма да е в полза на Унгария или Съюза
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР