Унгария и Сърбия излязоха с обща декларация срещу решението на

...
Унгария и Сърбия излязоха с обща декларация срещу решението на
Коментари Харесай

Унгария и Сърбия с обща декларация срещу решението на правителството да обложи транзитния руски газ

Унгария и Сърбия излязоха с обща декларация против решението на българското държавно управление да таксува директния съветски газ, съобщи БНР.

Тази " спорна стъпка " слага под риск енергийната сигурност на двете страни, декларират сръбският финансов министър Синиша Мали и унгарският външен министър Петер Сиярто, представени от организация ТАНЮГ.

Двамата дефинират причините на българския министър председател като " изцяло лъжовни ", защото Европейският съюз не е вкарвал наказания против потреблението на природен газ от Русия.

Будапеща и Белград ще съгласуват позициите си и " няма да оставят това неприятелско българско решение без отговарящ отговор ", се споделя още в документа, без да се посочи какви ограничения замислят Унгария и Сърбия против страната ни.

От българското финансово министерство разпространиха по-рано през днешния ден уверенията на министър Асен Василев, че газът за потребителите в Сърбия и Унгария няма да се оскъпи от новата такса за транспорт.

Миналия петък България вкара изключителна такса върху преноса и преноса на съветски природен газ през нейна територия в размер на 20 лв. на мегаватчас.

" Новата такса е изцяло в сходство с задачите на Европейския съюз за понижаване на зависимостта от съветските изкопаеми горива. Тъй като множеството контракти на " Газпром " се дефинират на мястото на доставка в дадена страна, таксата най-вероятно няма да окаже въздействие върху цените на газа надолу по веригата. Това единствено ще понижи облагите на " Газпром ", декларира Василев пред " Файненшъл Таймс ".

" С тази такса от една страна ние връщаме конкуренцията на пазара и ние чакаме не да се покачат цените в Сърбия и в Унгария, както беше първата реакция, а в действителност да понижим облагите на " Газпром ", да понижим средствата, които влизат в държавния бюджет на Русия, с цел да води войната, и въпреки това сътворяваме и действителна конкуренция с другите източници на газ ", изясни от своя страна министър председателят Николай Денков.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР