Унгария е изпратила официално съобщение до България, че ако страната

...
Унгария е изпратила официално съобщение до България, че ако страната
Коментари Харесай

Унгария ще наложи вето за Шенген, ако България запази таксата за руския газ

Унгария е изпратила публично известие до България, че в случай че страната ни не отстрани таксата за транспорт на съветски газ, ще наложи несъгласие за присъединението ни към Шенген.

Това изясни министър председателят Николай Денков, представен от Българска национална телевизия, в отговор на въпрос за повода за решението на българските управляващи таксата да бъде отсрочена.

Министър-председателят е в Брюксел, където взе участие в срещата ЕС-Западни Балкани и в съвещанието на Европейския съвет - последното за 2023 година

" Мисля, че е добре да се знае това. Унгария изпрати публично, въпреки и на ниско равнище известие, че в случай че не бъде отстранена таксата, те ще наложат несъгласие на Шенген. Така че взехме решение да не рискуваме в този миг с значими, въпреки и не бих споделил, че са решаващи стъпки, във връзка с Шенген ", уточни Денков, представен от Българска национална телевизия.

Премиерът добави, че Европейската комисия ще бъде медиатор за цялостното приемане на България в Шенген, откакто Австрия се чака да поддържа премахването на инспекциите при пътешестване по въздух.   " Стратегията е да преговаряме за сухопътните граници. Подготвили сме предложение, ще го изпратим на Австрия. Ще използваме Европейска комисия като посредник в тези договаряния, уточни. Той заяви, че по тези въпроси е разговарял с ръководителя на Европейска комисия, с президента на Румъния и с австрийския канцлер. Предварителните диалози се състояха, всички имат предпочитание този диалог да продължи ", изясни Денков, представен от Българска телеграфна агенция.   По неговите думи няма диалози за делене на България от Румъния по въпроса за Шенген. " Чувам, че румънските управляващи загатват тази опция, само че не са обсъждали двустранно или с Европейска комисия ", разясни той.

  По мотив медийни изявления, в които се твърди, че през България е бил внасян съветски нефт на цени над тавана, избран от Европейски Съюз, Денков разясни, че нашата страна не е някакво изключение.

" Няма нарушавания на българските управляващи и на рафинерията " Нефтохим ", а разнообразни танкерни компании употребяват благоприятни условия за избягването на глобите против Русия, посочи министър председателят. България има позволение от Европейска комисия да работи по този метод ", добави той. 

  Денков заяви, че България поддържа повишението на разноските на Европейски Съюз за защита на границите и за Украйна.

По неговите думи, поради опасността Русия да посегне и на други европейски страни, в случай че не се помогне на Украйна, разноските биха били доста по-високи за подготовка на Европа за допустимо нахлуване или за неговото попречване.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР