УНГ отделението на МБАЛ-Пазарджик вече носи името на доц.д-р Любомир

...
УНГ отделението на МБАЛ-Пазарджик вече носи името на доц.д-р Любомир
Коментари Харесай

УНГ отделението на МБАЛ-Пазарджик носи името на доц.д-р Любо...

УНГ отделението на МБАЛ-Пазарджик към този момент носи името на доц.д-р Любомир Петков, а във фоайето му е подложен и негов барелеф. Предложението е на колектива на отделението, което той дълги години управлява.
„ Събрали сме се през днешния ден, с цел да отдадем заслуженото на един човек с невероятна биография, съдействал извънредно доста за развиването и одобряването на оториноларингологията в Пазарджик и региона. Доц.Петков беше наш преподавател и стожер на УНГ клиника и поделение до края на живота си. Той сътвори потомство от положителни лекари в тази компетентност, научавайки ги на всичко, което знаеше и можеше, следвайки своята амбициозност, дисциплинираност и цялостна отдаденост на тази специалност. “
С тези думи се обърна началникът на УНГ отделението доктор Костадин Златарев към гостите на тържеството, на което беше почетено делото на доцент доктор Любомир Петков. „ Благодарността ни към доцент Петков се показва в това, че ние продължаваме да бъдем отдадени на специалността и неговият образец. Той е индивидът, който най-дълго време с цялата си душа работеше за одобряване на отделението като част от нашата болница и от УНГ общността в страната “, акцентира доктор Златарев. Той разказа доц.Петков като работохолик, перфекционист, доста придирчив и доста деен във всяко отношение. “ Мисля, че на това изискуем и високото равнище на отделението. Той ни научи да не бягаме от компликациите и да се опитваме да се оправяме с всеки проблем “, добави още доктор Златарев.
„ Истинските герои не са тези, които мощно шумят към себе си, а тези, които безшумно, добродушно, жертвоготовно извършват своя дълг в услуга и грижа на немощните, онеправданите, бедните и болните. И във ваше лице ние виждаме такива герои. Църквата високо цени и прави оценка вашия труд и е признателна към него. А днешното събитие е доказателство за това. Рядко в днешно време можем да намерим благодарност и признателност от възпитаници към своя преподавател. И това, което вършиме през днешния ден, е симптом, че във вас има такава признателност и примирение “, означи архиерейския наместник Боян Кочев, който отслужи церемониален водосвет в съслужение със свещеници от Пазарджишка духовна околия. Той пожела благополучие, мир, здраве, триумфи на работещите в отделението и признателни пациенти.
Изпълнителният шеф на МБАЛ-Пазарджик доктор Красимир Темнилов връчи на началника на отделението доктор Костадин Златарев благодарствено отличие с признателност за неуморния труд и професионализъм.
„ Щастлив съм да участвам на вашето празненство и да почетем доцент Петков. Той беше наш преподавател. Излекувал е хиляди пациенти, освен в Пазарджик, само че и в цялата страна. Вие сте образец за екип, който почита учителя си. Той ще остане в историята на опазването на здравето в Пазарджик и страната. Бъдете положителни лекари, които почтено не престават неговото дело “, съобщи доктор Темнилов.
На събитието участваха и околните на доцент Петков, които подариха близо 200 книги с художествена и профилирана литература. Неговият наследник Димитър Петков благодари от името на семейството за почитта към доцент Петков. „ Благодарността ми е многолика, от една страна към всички представители на поделение УНГ, по този начин и към управлението на МБАЛ-Пазарджик. Баща ми беше предприемчив човек, имаше доста стремежи. Едно от последните му беше да възкръсне. Аз съм сигурен, че неговата душа скита от фамилията до отделението. Благодаря Ви, че дадохте опция неговия дух да се усеща още по-силно тук. Гордея се, че татко ми е бил част от този екип. Човек среща в своя житейски път разнообразни хора, само че ние имахме достойнството един подобен човек да ни учи на морал, правила, професионализъм и обич в фамилията “, изясни Димитър Петков.
Доц. Д-р Любомир Иванов Петков е роден на 28 май 1930 година в гр. Нова Загора в семейство на учителка и счетоводител. Завършва приблизително и висше обучение с отличен триумф. След тригодишна процедура на село, кандидатства и се класира за клиничен ординатор в УНГ заболявания в ИСУЛ. След привършване на специализация през 1960 година е разпределен за завеждащ поделение в Пазарджик. Отделението тогава се състои от двама лекари, една сестра и четирима санитари. С лоялност към болните самодейност и подпомагане от управлението на болничното заведение отделението се разраства. Доставени са операционни микроскопи, профилиран инструментариум за микрохирургия на ухо, нос и ларинкс. Д-р Петков е изпратен двукратно на специализация в международно известната болница „ Шерите “ Берлин. Особено се уголемява оперативния диапазон: онкохирургия на ларинкс, нос и фаринкс, микрохирургия на ухо. Първи в провинцията вкарва рутинно интервенции на сливици под наркоза. Създадени са профили в специалността, ръководени от лекари – аудиология и отоневрология, алергология, детска оториниларингология. Тези достижения извоюват голям престиж на отделението. По размер на хирургичната активност то е на второ място след катедрата по УНГ заболявания към МА и пред клиниките в провинцията. В отделението се развива научна активност. През 1980 година пази кандидатска дисертация и се хабилитира като доцент.
Доц. доктор Любомир Петков е републикански експерт по УНГ заболявания. Освен че преподава в филиала на Пловдивския медицински институт в Пазарджик е изнасял лекции и подготвял студенти в Пловдив и Стара Загора. Той е систематичен началник и прави комплицирани животоспасяващи интервенции в Стара Загора, Сливен и Бургас. Носител е на Народен медал на труда и значката първенец на МНЗ.
Като член на Български земеделски народен съюз „ Никола Петков “ е определен за общински консултант в Общински съвет Пазарджик. Инициатор и създател е на учебна стратегия за опазване на здравето с необикновен акцент върху зависимостите, наркоманията и тютюнопушенето.
Избран е за почетен жител на Пазарджик през 2011г., откакто е номиниран от авторитетни лекари от Пазарджик и страната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР