Умните фабрики променят начина, по който компаниите произвеждат - правят

...
Умните фабрики променят начина, по който компаниите произвеждат - правят
Коментари Харесай

Как Schneider Electric избра Пловдив за най-умната си фабрика в Източна Европа

Умните заводи трансформират метода, по който фирмите създават - вършат го по-бързо, по-ефективно и по-икономично. Екипът на Money.bg беседва с инж. Мария Топчийска, която при започване на годината стана началник на един от най-хубавите образци в тази тенденция у нас - умният цех на Schneider Electric в Пловдив. Любопитна детайлност: фабриката е първата и единствена от вида Smart Factory на френския колос в Източна Европа.

Инж. Мария Топчийска е работила за индустриални предприятия от разнообразни браншове в страната и чужбина преди да се причисли към Schneider Electric като външен съветник, а в следствие и като управител в екипа " Индустриализация и поддръжка ". Именно тя управлява процеса за превръщането и узаконяването на пловдивския цех като Smart Factory, което стана факт в края на 2019 година

Инж. Топчийска, Вие поехте ръководството на умния цех на Schneider Electric в Пловдив през януари тази година. Какви са провокациите пред управляването на такава конструкция?

Основното очакване пред умната фабрика е непрекъснатото възстановяване на процесите. Екипът на Шнайдер Електрик България свърши доста работа и беше отличен за нея с признанието " интелигентна фабрика ", и сигурно ние се гордеем с това достижение. То слага " летвата " за нашия екип още по-високо и обрисува нови провокациите в дълготраен проект. Едновременно с това в актуалната обстановка на изключително състояние в страната, нашият главен фокус остава върху хората - опазване на тяхното физическо здраве, оптималната грижа с акцент върху всички наложителни санитарни ограничения, като екипът ни си се стреми гъвкаво и адаптивно да се оправя с непредвидимата динамичност на всеки нов ден.

Какви ограничения подхваща компанията при актуалните условия на пандемия, с цел да отстрани отрицателните последици върху индустриалния бранш и да подсигурява, че дейностите не престават да се реализират?

Ситуацията, пред която сме изправени сигурно може да се дефинира като турбулентна в доста и разнообразни посоки. В Шнайдер Електрик България избираме да се грижим за хората си, като съблюдаваме всички публични наставления и си сътрудничим с контролните органи. Стремим се в същото време да сме виновни към бизнеса, с цел да имаме какво да предложим на екипа и след края на актуалната обстановка.
 Schneider Electric стартира да предлага гратис онлайн енергийно образование
Schneider Electric стартира да предлага гратис онлайн енергийно образование

В Schneider Electric Energy Univeristy са налични 200 курса на 14 езика

В каква степен производството в завода в Пловдив е автоматизирано и върху внедряването на какви новаторски технологии от Индустрия 4.0 работите сега в този непрестанен развой?

65% от процесите ни са автоматизирани, а нашите лични технологии са гръбнакът на умната фабрика. В центъра е IoT платформата на Schneider Electric - EcoStruxure. Чрез нея управляваме силата във фабриката, самата постройка с всичките й системи, както и редица процеси в производството. За всичко това имаме построен демонстрационен център, в който посетителите и клиентите имат опция за интеракция с демо версии на наличните софтуери, както и на практика да се срещнат с част от функционалностите на нашите артикули

Какво значат тези достижения и по какъв метод издигат индустриалната мощ в Пловдив на световната карта на френската компания?

Предприятието в Пловдив постоянно е било на световната карта на корпорацията, тъй като тук работим по най-голям стандарт от самото разкриване. В света има много наши заводи, които са в развой на smart factory сертификация, само че на този стадий в Европа с този статут е единствено още едно дружество във Франция, като ние сме единствената интелигентна фабрика за цяла Източна Европа.

До какви спестявания са довели вложенията?

Решенията за внедряване на дадена технология при нас не се взимат самоцелно поради smart factory статута. Основна е бизнес изгодата и упованието инвестицията да се изплати в границите на две години. Това е съвета ни и към клиентите, които внедряват EcoStruxure системи - обследването, което вършим авансово демонстрира какво равнище на икономисване може да се чака и надлежно дава отговор дали това е положително бизнес решение.
 Schneider Electric се причислява към самодейността EV100 за ускорено прекосяване към цялостна електрическа подвижност
Schneider Electric се причислява към самодейността EV100 за ускорено прекосяване към цялостна електрическа подвижност

А от какъв брой време управлението работи за неговото реализиране.

Самият smart factory план ни лиши по-малко от година, само че това се дължи на обстоятелството, че нормалният метод към работата при нас е следвал вярната логичност дълго време преди този момент. Успехът на плана се дължи на мотивацията на екипа и желанието им да създадат нещо новаторско и друго, както и да покажат, че в България има място за автоматизация, цифровизация, и използване на нови технологии.

По какъв метод съществуването на цех с този документ се отразява на индустриалната среда в страната като цяло?

Безспорно има позитивен резултат върху цялостната среда в България. Колкото повече умни заводи има у нас, толкоз по-привлекателна за вложения ще бъде средата тук - ще има повече високо квалифицирани хора, които ще виждат вероятност за забавна кариера и нови познания. Преди години също лийн беше нова дума в локалната индустриална общественост, а в този момент всички приказват за това. Вярвам, че след време у нас ще има и доста умни заводи.

Разкажете за новаторските системи, създадени от самата Schneider Electric, които са имплементирани в завода.

Системата за ръководство на постройката - EcoStruxure Building - и софтуерът ни за енергиен мениджмънт - EcoStruxure Power Monitoring Expert - събират и пресъздават данни, тъй че да разполагаме с информация в действително време, въз основа на която да взимаме решения. Това важи също по този начин и за SCADA системата, която дава опция за цялостен мониторинг на цялото налично съоръжение.
 Заводът на Schneider Electric в Пловдив има нов шеф
Заводът на Schneider Electric в Пловдив има нов шеф

За първи път фабриката в българския град ще бъде ръководена от жена

Приложението EcoStruxure Augmented Operator Advisor усъвършенства оперативната успеваемост с разширена действителност. Дава опция на операторите да наслагват настоящите данни и виртуални обекти върху долап, машина или цех.

EcoStruxure Machine Advisor - е новата платформа за цифрови облачни услуги. Тя дава опция на производителите на машини да дават нови услуги на операторите на машини за всяка конфигурирана машина във всеки индустриален обект по света.

Всяка една от тези системи ни дава опция да разполагаме с цялата ни нужна информация когато и да е. Точно заради тази причина и хората от завода, които бяха директно ангажирани с внедряването имат опция да правят работата си от разтояние (каквато е и обстановката в момента) без това да се отразява на продуктивността.

Какви са идващите цели, които фабриката в Пловдив ще преследва?

Веднага щом ситуацията разрешава, ни следва откриването на демонстрационната зона. В бъдеще ще се стремим да сме по-отворени към света, тъй че всички забавни технологии, които са внедрени при нас, да могат да бъдат обсъждани от гости.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР