Умишлен палеж е причинил стихийния пожар, който през миналото лято

...
Умишлен палеж е причинил стихийния пожар, който през миналото лято
Коментари Харесай

​Умишлен палеж е причинил пожара, който изпепели читалището в Гложене

Умишлен палеж е предизвикал стихийния пожар, който през предишното лято унищожи постройката на читалището във врачанското село Гложене, откри прокурорско следствие. Сега държавното управление отпусна над един милион лв. за възобновяване му, само че локалните хора упорстват отговорните да бъдат открити и осъдени. Освен материалните вреди по постройката, по време на пожара са изгорели хиляди книги и имущество на самодейните сформира от селото.

Гложене, Козлодуй

Според постановлението на прокуратурата вредите по читалището са избрани на над 100 хиляди лв., а на процедура огънят е унищожил нов покрив, дограма и парна апаратура, в които са били вложени близо един милион лв.. Тъй като огънят е тръгнал от прилежащата постройка на локалната потребителна кооперация, локалните желаят да се проверява какви злоупотреби са прикрити с умишления палеж. От кметството стартират процедура по възобновяване на читалището.

Петко Петков, кмет на с. Гложене: Инженер-конструктор ще направи оценка и какви действия би трябвало да се извършат първо за укрепването, да се построи покривът и надолу към този момент вътрешен ремонт.

Временно читалището употребява пространства на кметството, а дарените от цялата страна десетки кашони с книги са складирани в коридорите, тъй като няма къде да се съхраняват.

Красимира Миланова: Липсва ни читалището! Сега са ни набутали библиотеката в две дребни стаички, децата няма къде да репетират, да играят танцови сформира и с неспокойствие чакаме да създадат читалището.

Според направената количествено-стойностна документи за възобновяване на постройката ще са нужни над 1 300 000 лв.. Недостигащите средства ще се набират от общинския бюджет на Козлодуй и от дарителска акция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР