Умен“ град е всеки град, който осигурява добро качество на

...
Умен“ град е всеки град, който осигурява добро качество на
Коментари Харесай

Ива Дойчинова: Умен град е всеки град, който осигурява добро качество на живот

" Умен “ град е всеки град, който обезпечава положително качество на живот на всеки един собствен жител. Онова, което ще ни прави все по-адекватни и умни оттук насетне, е съобразяването с климата. Това сподели програмният шеф на Радио " Фокус “ Ива Дойчинова в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “ от австрийската столица, където се организира Smart City SuMMit. Това е годишно събитие, проведено от Виенската бизнес организация. 

През 2011 година Виена е била десетият по величина град в Европейския съюз, а сега се подрежда на пето място, означи тя. " Освен че притегля хора и съумява да построи съответната инфраструктура, Виена съумява да бъде за десети следващ път най-хубав град за живеене. Това значи изключителна тактика и мислене “, акцентира Ива Дойчинова.  

Градската администрация е основала Климатичен справочник до 2040 година, съгласно който до тогава градът би трябвало да бъде безусловно въглеродно безпристрастен. " Това значи, че всички здания във Виена ще бъдат отоплявани с напълно възобновима сила. Сред задачите на пътната карта е усилване на устойчивата стопанска система, което значи, че има извънредно близко съдействие сред градската администрация и бизнеса. Т.е. всяко решение, което се взима тук във връзка с бизнеса, е съобразено с науката и с градската администрация по този начин, че по никакъв метод да не утежни качеството на живот. Човекът постоянно е в центъра на тази политика и всичко е антропоцентрично “, изясни Ива Дойчинова. 

Тя означи, че във фокуса на форума са запазването на планетарните граници и закони, които вършат природата ни жива. " Икономката би трябвало да бъде антропоцентрична, т.е. всичко да бъде съобразено с индивида, би трябвало да се трансформира само и единствено в планетарните граници по този начин, че да не вреди, което значи нулев въглероден диоксид, нулева загуба на природа, нулева беднотия и нулеви пандемии, и методът, по който ние произвеждаме и живеем, би трябвало да бъде регенериращ “, изясни програмният шеф на Радио " Фокус “.   

Един от лекторите на форума – екоактивистката Катерина Рогенхофер, е обяснила какви ще са резултатите от намаляването на световното стопляне не с 1,5, а с 2 градуса и в какво съответно се показва тази разлика от половин градус. " Ще имаме три пъти повече хора, които ще бъдат наранени от непоносими горещини. С 15% ще се усилят наводненията, жертвите и икономическите вреди. Отделянето на метан в атмосферата от топенето на ледовете ще бъде такова, че ще отключи резултата на доминото в международната стопанска система “, уточни Ива Дойчинова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР