Умел стратег или чист идеолог? Най-дълго управлявалият премиер в историята

...
Умел стратег или чист идеолог? Най-дълго управлявалият премиер в историята
Коментари Харесай

Цар Биби се връща на трона

Умел пълководец или чист идеолог? Най-дълго управлявалият министър председател в историята на Израел, Бенямин Нетаняху се демонстрира по едно и също време като мощен бранител на еврейската страна и " вълшебник " на политическото оцеляване.

Цар Биби ", както го назовават последователите му, стартира третото си царуване отпред на държавното управление. Той към този момент бе министър-председател от 1996 до 1999, а по-късно - от 2006 до 2021 година

С пресипнал глас, посребрени коси и очебийно харизматичен, Бенямин Нетаняху обаче разделя страната.

Почитателите му виждат в него един нов " Цар на Израел " поради това, че настойчиво брани страната от врагове, по-специално Иран, обсъждан като новия Амалек - смъртния зложелател на евреите, упоменат в Библията.

Колкото до съперниците му, те считат Бенямин Нетаняху, упрекван в корупция във връзка редица афери, за " Crime minister ", а не " Prime minister " (б. ред.: незаконен министър вместо премиер-министър, игра на думи на английски), и желаят да се отдръпна от политическия живот.

Той обаче няма да се отдръпна, твърди Авив Бушински, някогашен представител на Нетаняху и тъничък ценител на неговата дясна партия " Ликуд ".

" Той ще направи всичко допустимо, с цел да образува коалиция, даже най-откачени неща ", сподели неотдавна Бушински пред Агенция Франс Прес. " Той мисли, че Господ го е натоварил с задачата да избави страната ", добави специалистът.

В политически фрагментираната си страна Нетаняху е привикнал да лавира, да съюзява партии с друга устременост, с цел да се задържи на власт.

За да се завърне обаче на власт през вчерашния ден, той събра най-дясното държавно управление в историята на Израел, включващо обичайните му съдружници от ултраортодоксални партии, само че и от три крайнодесни обединения, по-специално " Ноам ", чийто водач демонстрира открита неприязън към ЛГБТК общността.

Позицията му прочее не попречи на Нетаняху да назначи Амир Охана, намерено хомосексуален народен представител от " Ликуд ", за ръководител на Народното събрание.

 
Снимка: БТА/АП
 

В името на отца

Роден в Тел Авив на 21 октомври 1949 година, Бенямин Нетаняху е натрупал величествен идеологически багаж от татко си Бенцион, някогашен асистент на Зеев Жаботински - водач на ционисткия " ревизионизъм ", борещ се за " Велик Израел ".

Противоположно на израелско-палестинския кротичък развой от 90-те години на предишния век, за чието преустановяване способства, Нетаняху прокарва визия за Израел като " еврейска страна " с граници, стигащи до Йордания - оттова и неговите изказвания, в които се афишира за анексия на части от Западния бряг и за ограничения, благоприятстващи развиването на еврейската заселническа активност в окупираната територия.

През последното десетилетие на Нетаняху във властта на Западния бряг, където живеят 2,9 милиона палестинци, броят на еврейските заселници надвиши 475 000 - покачване с 50 на 100 и засилено наличие, което съгласно Организация на обединените нации заплашва основаването на жизнеспособна палестинска страна.

И на брата

В края на 70-те и началото на 80-те младият Нетаняху отбива военната си работа в елитно отделение. В армейските редици обаче се отличава повече по-големият му брат Йони.

През 1976 година Йони, пълководец на поделение със заповед да освободи заложниците, взети в Уганда от аероплан, летял от Тел Авив до Париж, пада погубен по време на израелската офанзива.

" Мислех, че с живота ми е свършено ", написа в оповестената си тази есен автобиография Нетаняху. " Борбата с тероризма ", който той постоянно свързва с палестинците и иранците, става една от водещите насоки в неговата кариера.

През 2020 година Нетаняху подписва под егидата на Вашингтон съглашения за нормализиране на връзките с арабски страни (Обединените арабски емирства, Бахрейн, Судан, Мароко), които в този момент мечтае да обзет и Саудитска Арабия.

Едно съглашение със Саудитска Арабия би било " квантов скок в интерес на мира сред Израел и арабския свят " и би могло да улесни бъдещо израелско-палестинско съглашение, съобщи наскоро Нетаняху по телевизия " Ал Арабия ".

Роден оратор, татко на три деца и женен за Сара, считана за негова близка съветничка, той е бил посланик на работа в Съединени американски щати, където е следвал, след това, през 80-те - непрекъснат представител при Организация на обединените нации, а през идващото десетилетие се впуска в политиката.

" Като боец се бих, с цел да защищавам Израел по бойните полета. Като посланик отблъсквах офанзивите против неговата легитимност на интернационалните конгреси (...), а като министър-председател се стремях да засиля икономическото и политическото му въздействие измежду народите ", написа Бенямин Нетаняху в своята автобиография.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР