УМБАЛ „Света Екатерина“ ще бъде домакин на европейската седмица на

...
УМБАЛ „Света Екатерина“ ще бъде домакин на европейската седмица на
Коментари Харесай

УМБАЛ „Света Екатерина“ ще бъде домакин на европейската седмица на донорството

УМБАЛ „ Света Екатерина “ ще бъде хазаин на европейската седмица на донорството. Това оповестиха от пресцентъра на заведението.

В понеделник, 15 октомври от 11.00 ч. в Аула „ Максима “ на УМБАЛ „ Света Екатерина “ ще бъде формалното разкриване на Европейската седмица на донорството по самодейност на Изпълнителната организация по трансплантация и взаимно с пациентски организации, сътрудници и другари.

Кампанията ще протече под надслова „ Частица от теб може да бъде за някого целият свят!”, като по този метод ще се изрази респект към паметта на донорите и признателност към техните близки. УМБАЛ „ Св.Екатерина “ е първата болница в Югоизточна Европа, в която се вкарва присаждането на сърце още през далечната 1986 година За 32 години високоспециализираните й екипи са направили общо 60 трансплантации.

По-ниският брой трансплантации се дължи на по-ниския брой донорски обстановки у нас – приблизително към 8-10 на година, от които единствено четири до шест с донори, подобаващи за сърдечна трансплантация. Въпреки използването на система за механична циркулаторна поддръжка на сърцето част от пациентите не могат да дочакат животоспасяващата за тях трансплантация.

Докато в миналото сме били пионерите в използването на сърдечните трансплантации на Балканите, то през днешния ден макар напъните на лекарите и съответните структури от Министерството на здравеопазването, съществено изоставаме от прилежащите страни и трансплантационната ни стратегия действа на все по-ниски обороти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР