УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се присъединява към световната инициатива за

...
УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се присъединява към световната инициатива за
Коментари Харесай

Безплатни онлайн консултации по повод световния ден на онкологичните заболявания

УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ се причислява към международната самодейност за отбелязване на Деня на онкологичните болести (4 февруари). В унисон с настоящата конюнктура, обвързвана с разпространяването на ковид в България, болничното заведение провежда безвъзмездни съвещания от разстояние посредством приложението за телемедицина Healthyco. Това оповестяват от УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

На 4 и 5 февруари 2021 година, сред 16:00 и 19:00 часа, пациентите ще могат да запазят час за безвъзмездни онлайн видео съвещания при доктор Александър Йорданов - хематолог или да подадат поръчка за онлайн текст консултация през двата дни при него и доктор Виолета Маринова - онколог, като употребяват новаторското приложение. С помощта на платформата, те ще могат и да изпратят цялата налична документи, обвързвана със болестта си, към Клиниката по хематология и онкология на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “. От лечебното звено се ангажират да отговорят в период от 7 дни на всички постъпили поръчки за текст съвещания.

Онлайн консултациите са предопределени за пациенти с потвърдени хематологични или онкологични болести, или такива, които са ориентирани за консултация със експерт в региона на онкологията и хематологията. Записването за видео консултациите ще става до привършване на плануваните за задачата часове. От лечебното заведение напомнят, че те не могат да заместят физическия обзор и имат единствено осведомителен темперамент.

За да запазите час за видео консултация с хематолога е належащо да инсталирате мобилното приложение на платформата:

iOS -

Android -

За консултация с доктор Виолета Маринова, онколог, последвайте следния линк:

В България към 2,5% от популацията страда от някакъв тип злокачествено заболяване. Статистиката сочи, че през последните години броят на тези пациенти се е удвоил, даже утроил. Един на всеки пет индивида развива някакво онкологично заболяване през живота си, а един на всеки осем мъже и една на всеки единайсет дами, губи живота си поради такова.

Най-често срещан при дамите е ракът на гърдата, следван от този на белите дробове, дебелото черво и на матката. Мъжете най-често страдат от рак на белия дроб, на простатата и на дебелото черво.

Съществува абсурд: броят на дамите, които развиват злокачествени болести, е по-голям, в сравнение с броя на господата. В същото време смъртността измежду мъжете се резервира по-висока, в сравнение с при дамите. Обяснението е, че раковите болести, присъщи при дамите, са по-лечими в сравнение с тези, които доминират при мъжете.

Лидерска позиция измежду хематологичните болести заемат анемиите (35%), следвани от лимфомите и хроничните левкемии. „ В нашата клиника отчитаме доста повишаване честотата на заболелите от Множествен Миелом, Неходжкинов лимфом и Болест на Ходжкин “, изяснява хематологът доктор Александър Йорданов.

За разлика от онкологичните болести, за които се знае доста, хематологичните са по-малко известни. Те могат да обиден всички съставни елементи на кръвта – еритроцити, левкоцити и тромбоцити, също по този начин и костния мозък, който ги създава. Лимфните органи като далак, сливици и лимфни възли са обект на тези болести. Могат да бъдат разграничени жестоко в категориите – доброкачествени и злокачествени. Сред постоянно срещаните хематологични болести са анемиите, нарушаванията на кръвосъсирването и злокачествените левкемии и лимфоми. Те се подреждат на 5то място по периодичност измежду българското население, след рака на белия дроб, простата, млечна жлеза и дебело черво. Навременното им лекуване води до по-добра прогноза.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР