УМБАЛ Александровска“ първа в страната преминава към изцяло нов стандарт

...
УМБАЛ Александровска“ първа в страната преминава към изцяло нов стандарт
Коментари Харесай

УМБАЛ „Александровска“ първа в страната преминава към нов стандарт за имплантация на пейсмейкъри

УМБАЛ „ Александровска “ първа в страната минава към напълно нов стандарт за имплантация на стандартни пейсмейкъри. Това заяви началникът на отделението по “Електрокардиостимулация и електрофизиология ” към Клиниката по кардиология на болничното заведение доктор Светослав Куртев, представен от пресцентъра на лечебното заведение.

През миналата седмица в лечебното заведение се организира следващата обучителна среща за имплантация на физиологични пейсмейкъри, на която доктор Куртев и доктор Давид Жижек от University Medical Centre, Любляна, Словения вградиха на четирима пациента по нов метод пейсмейкърни електроди във възбудно-проводната система на сърцето. С тази среща приключи и програмата за образование на този способ в УМБАЛ " Александровска ", която към този момент е подготвена да премине напълно към новия стандарт на имплантация.

По думите на доктор Куртев имплантирането е по-трудно, лишава повече време и изисква специфична инсталация, която е налична в Клиниката, само че постигнатите резултати са удивителни.

„ В последните няколко месеца имаме възходящ брой научни известия, потвърждаващи преимуществата на този способ. Поради физиологичното позициониране на камерния електрод, възбуждането на сърцето се реализира не дифузно, както до този миг, а посредством възбудно-проводната система, което евентуално ще отстрани дълготрайните отрицателни резултати на конвеционалното пейсиране. В множеството случаи пейсираните комплекси на електрокардиограма са толкоз идентични с естествените, че е невероятно да се познае, че работи пейсмейкър “, изяснява експертът.

По думите на доктор Куртев самата концепция за пораждане на този вид физиологично пейсиране е налична от дълго време, само че практическото ѝ реализиране е било извънредно мъчно и заради тази причина - неприложимо в естествени условия. През 2020г. е разказана за първи път актуалната техника, която слага електрода в лявото бедро на възбудно-проводната система, надълбоко септално в сърцето. Малко по-късно съвсем всички от водещите центрове в Европа и Америка стартират да вграждат пейсмейкъри по този метод, а през 2022г. няколко от тях напълно минават към този метод на имплантация.

„ Ние, като академични център, не можем да изоставаме от международния опит и доста бързо взехме решение да последваме наклонността, незабавно откакто това беше допустимо “, показва доктор Куртев. Специалистът увери, че на този стадий, новият метод за имплантация, с всички нужни консумативи, е напълно реимбурсиран в Клиниката и не се изисква в допълнение възнаграждение от пациента.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР