Ултралибералният икономист Хавиер Милей ще бъде следващият президент на Аржентина.

...
Ултралибералният икономист Хавиер Милей ще бъде следващият президент на Аржентина.
Коментари Харесай

Новият президент на Аржентина обяви премахване на песото и закриване на централната банка

Ултралибералният икономист Хавиер Милей ще бъде идващият президент на Аржентина. Той завоюва вчерашния втори тур на президентските избори с 55,95 против 44,04 %, побеждавайки своя противник, министъра на стопанската система Серхио Маса. Това демонстрират частични публични резултати, оповестени от генералния секретариат на президентството, съобщи Франс прес.

Няколко минути по-рано Маса призна провалянето си и разгласи пред своите симпатизанти, събрали се в неговия избирателен щаб в Буенос Айрес, че „ Милей е президентът, който болшинството аржентинци са избрали за идващите 4 години “. Маса, който излезе отпред на първия тур на 22 октомври, добави, че се е обадил на Милей да го поздрави и да му пожелае шанс.

С успеха на Милей страната ще се ориентира надясно на фона на недоволството от растящата инфлация и бедността. Инфлацията се повиши над 140 %, а бедността се усили, до момента в който Маса заемаше поста си.

Милей, който се самоопределя като анархокапиталист, предлага да се понижи ролята на страната и да се овладее инфлацията, до момента в който министърът, против който той се бори, предизвести хората за негативните последствия от сходна политика. Изборите принудиха мнозина да решат кого от двамата считат за по-малкото зло, означи Българска телеграфна агенция.

Аржентина избра отпред на страната да застане либертарианец, залагайки на новобранец с радикални възгледи за възобновяване на стопанската система, страдаща от трицифрена инфлация, задаваща се криза и възходяща беднотия. Милей дава обещание шокова терапия. Плановете му включват закриване на централната банка, отричане от песото и фрапантно понижаване на разноските - евентуално мъчителни промени, които обаче се харесаха на гласоподавателите, ядосани от икономическите несгоди, уточни Ройтерс.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР