Ултра модерният културен център Ататюрк (AKM) отвори вратите си за

...
Ултра модерният културен център Ататюрк (AKM) отвори вратите си за
Коментари Харесай

Истанбул откри грандиозно един от 10-те най-модерни театри в...

Ултра модерният културен център " Ататюрк " (AKM) отвори вратите си за обществеността късно в петък след две години цялостна реорганизация. Президентът Реджеп Тайип Ердоган публично откри центъра на националния празник на Турция, когато бе маркирана 98-ата годишнина от основаването на Република Турция.



„ Културен център „ Ататюрк “ ще остане епохи наред като мястото, където бие пулсът на културата и изкуството у нас. Изградихме колосален културен център в сърцето на Истанбул. ", съобщи Ердоган.

Президентът участва на премиерата на операта " Синан ", която беше особено композирана за откриването. Творбата е отдадена на живота на известния османски проектант Мимар Синан. Сред проектираните и издигнати от Синан повече от 300 здания се отличават джамиите „ Сюлеймание “ в Истанбул, която е най-известната му работа, и „ Селимие “ в Одрин, считана за негов шедьовър. По-известни негови здания в днешна България са джамиите „ Баня баши “ и „ Коджа дервиш Мехмед паша “ (днес черква „ Свети Седмочисленици “) в София.

АКМ в Истанбул е новата забележителност за града. Това ще е сърцето на културната сцена на страната. Преди разрушаването на остарялата сграда през 2018 година центърът служеше от 1969 година основно като опера. Новата постройка, чието строителство стартира през 2019 година, може да се похвали с нова опера с 2500 места, дружно с кино, библиотеки, кафенета и заведения за хранене. Тя разполага с най-модерните механически и театрални характерности налични в света.

Разположен на едно от най-видните места в града, АКМ се извисява до парка Гези и площад Таксим със своята прелестна стъклена фасада. Въпреки че фасадата си наподобява с предходната, постройката може да се похвали с нови грандиозни характерности, в това число сферична публика, оцветена в тъмночервени цветове и формирана от хиляди ръчно направени керамични плочки.

Новата постройка обгръща затворено пространство от 96 000 квадратни метра и се състои от пет блока. Общата стойност на плана е към 208 милиона $ (2 милиарда лири).

Известният турски тенор Мурат Карахан, който също е и началник на Главната дирекция на Държавната опера и балет, сподели за Анадолската Агенция (AA), че са разчувствани да имат нова опера, „ която е измежду 10-те най-модерни оперни театри в света. "

„ Ще се съберем още веднъж в център, който е хубав със своята акустична конструкция и софтуерна инфраструктура и потенциал. “, сподели той.

Карахан сподели, че след операта „ Синан “ ще бъдат домакини на „ Аида “ на Верди на 7 и 8 ноември и балетен театър на „ Спящата хубавица “ на 11 ноември. „ Тук ще домакинстваме и на задгранични актьори и зрелищни продукции “, добави Карахан. Той също по този начин сподели, че възнамеряват да поканят „ одобрен хореограф “ на балет „ Болшой “ за режисура на балета „ Лебедово езеро “.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР