Улицата в Анкара пред посолството на САЩ бе прекръстена в

...
Улицата в Анкара пред посолството на САЩ бе прекръстена в
Коментари Харесай

Турция прекръсти улицата пред US посолството на операцията си в Сирия

Улицата в Анкара пред посолството на Съединени американски щати бе прекръстена в понеделник на турската военна атака против кюрдски сили в Сирия, дни откакто двете страни се съгласиха, че е належащо да възстановяват връзките си, заяви Агенция Франс Прес.

Операцията „ Маслинова клонка “ се води от 20 януари в анклава Африн против кюрдските Сили за отбрана на народа (СЗН), считани от Анкара за клон на Кюрдската работническа партия (ПКК), която Европейски Съюз и Съединени американски щати са признали за терористична организация.

В Сирия обаче Съединени американски щати работят в съдействие със СЗН против джихадистите от „ Ислямска страна “. А Вашингтон от време на време приканва Анкара за въздържаност при интервенцията си „ Маслинова клонка “.

Улицата бе преименувана след визитата на държавния секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън в Анкара в края на предходната седмица. След срещите му, в това число с президента Реджеп Ердоган, бе обявено, че двете страни се договорили да работят взаимно в Сирия и да основат работни групи за нормализиране на връзките.

Кметът на Анкара Мустафа Туна стартира концепцията за преименуване на улицата от „ Невзат Тандоган “ (бивш губернатор на Анкара) на „ Маслинова клонка “ преди идването на Тилърсън. Табелите с новото име бяха сложени в понеделник.

Посолството на Съединени американски щати е ситуирано на „ Маслинова клонка “, само че формалният адрес на задачата се води на улицата зад него - „ Ататюрк “.

Преименуването на улици се трансформира в последно време в дипломатически инструмент на Анкара

При напрежение с Обединените арабски емирства (ОАЕ) предишния месец, когато външният министър шейх Абдулах бин Зайед ал Нахаян препредаде в туитър сериозен пост за някогашен османски шеф в района, Анкара прекръсти на този шеф улицата, на която се намира посолството на ОАЕ.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР