Уличният фестивал 6Fest, който ще се проведе на 28 септември

...
Уличният фестивал 6Fest, който ще се проведе на 28 септември
Коментари Харесай

Уличен фестивал идва в Капана ВИДЕО

Уличният фестивал 6Fest, който ще се организира на 28 септември в пловдивския квартал Капана, кани пловдивчани и гостите на града да посетят фестивала в карнавални костюми или маски. В духа на мотото на Пловдив 2019 “Заедно ” 6Fest посвещава пловдивското си издание на посланието “Заедно на Карнавал ”.

Четвъртият 6Fest е част от формалната стратегия на Пловдив - Европейска столица на културата, а първите му три издания бяха в град Габрово, прочут като Столица на хумора.

“6Fest идва от Габрово, в който се организира най-големият карнавал в България. Хиляди вземат участие в карнавалното шествие, а самите габровци отиват на карнавал с маски или гримирани карнавално. С гостуването на 6Fest в Пловдив желая да пренеса карнавалния дух на Габрово и в Европейската столица на културата. И да възкреся старите карнавални обичаи у нас. Само преди стотина години съвсем всеки по-голям град у нас е имал карнавал - Пловдив, Асеновград, Пазарджик, София, Русе, Варна, Бургас... Млади и възрастни сами изработвали костюмите си, маскирали се като чудовища, животни, литературни и кино герои, исторически персони, обикаляли улиците, посещавали домовете на близки. Звучи познато, нали? Днес децата се маскират по този начин на Хелоуин. Нашите баби и дядовци са се маскирали още преди 100 години. Facebook събитието за 6Fest в Капана е водач в известността измежду сходни събития в Пловдив с над 15 000 отговора. Това е самопризнание за силата на нашето обръщение - посредством улични изкуства да сътворяваме благополучие. Искам да употребявам тази известност за нещо положително - да вдъхновя публиката ни да създадем повече хубост в Пловдив. Да покажем, че дружно можем повече - дружно можем да създадем най-страхотното карнавално въодушевление в Европейската столица на културата ” - споделя основателят на уличния фестивал 6Fest Момчил Цонев.

6Fest приканва улични актьори и аудитория да оживят улиците на Капана в Пловдив и да го трансфорат в душата на карнавала. Уличният фестивал кани и локациите в Капана като заведения и магазини да се включат в акцията “#ЗАЕДНО на Карнавал ”. Желаещите да станат част от карнавалното въодушевление на 6Fest могат да разгласят отстъпки от ценовата си листа или дарове за всеки, който е пристигнал на този ден в карнавален костюм или с маска. “Вълшебните ” думички ще са несъмнено “Заедно на Карнавал ”, а “промокодът ” - 6Fest.

За посетителите в Капана на 28 септември 6Fest е подготвил стратегия с улични изкуства. Кукленият спектакъл “Мале-мале ” идва от София с зрелище за дребни и огромни. Пловдивската театрална компания “Soulmade ” е добре позната на локалната аудитория с кабарето си с марионетки. Артистите от Цирк “Играчка-Плачко ” умеят да жонглират еднообразно добре както с кристална топка, по този начин и с... ножове, а при потребност - и да ни разсмеят със своята клоунада. “Вариете План Б ” е интернационална циркова група, която сега работи във Варна. Quick Hands Project е групировка на магьосници от Габрово, известни с организирането на най-големия фестивал за илюзионисти на Балканите - Магична среща “Златна котка ” в Габрово. На 6Fest ще вземат участие с улична магия. Двама актьори на кокили от Театър на огъня и сенките Fireter ще преминат през улиците на Капана, с цел да ни пренесат в света на приказките. Fireter са една от най-популярните улични обединения у нас, а през 2018 година на второто издание на 6Fest в Габрово направиха неповторим церемониал на кокили с актьори и светеща апаратура.

Входът за всички фестивални събития е свободен, а дрескодът - карнавален.

Като част от Фестивала за улични изкуства 6Fest в Капана, на 27 септември в “Петното на Роршах ” в Пловдив ще се състои второто издание на новия формат “Нощ на историите ”, в който ще се описват истории от Града на тепетата.

Създател на уличния фестивал 6Fest и " Нощ на историите " е културният управител, публицист и публицист Момчил Цонев, разгласен за една от 10-те най-изявени млади персони на България за 2019 година в класацията на Международна младежка камара (Junior Chamber International). Заради културния му принос към родния град Габрово Момчил Цонев е отличен и в шестото издание на самодейността на Дарик радио за млади съумели българи “40 до 40 ”.

Подробности за 6Fest може да откриете на уеб страницата http://www.6fest.gabrovo.net и в специфичното Фейсбук събитие https://www.facebook.com/events/930750523928662/.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР