Украйна за за денонощие. Това стана ден след като Русия

...
Украйна за за денонощие. Това стана ден след като Русия
Коментари Харесай

От "Ние сме втора военна сила в света" до "Ние сме втора военна сила в Украйна"

Украйна за за денонощие. Това стана ден откакто Русия удостовери, че се изтегля от региона, а в отговор с ракети " Кълибър ". при контраатаката предходната седмица в региона на Харков, сподели върховен представител на съветската окупационна администрация.

Войната се води към този момент 201 дни. По този мотив " Дневник " избра няколко отзиви на наблюдаващи от фейсбук.

Д рагомир Иванов, публицист:

Да гръмнеш два ТЕЦ-а и да оставиш стотици хиляди индивиди без електричество и топлота не е никаква величайша военна тактичност. Никакво " щадене на цивилен цели " - както доморасли кремълски ибрикчии (без значение против възнаграждение или по убеждение) от време на време мътят главиците на оскотялото българско население от 24 февруари насам. Нищо не щади армията на РФ: войната не е нищо друго с изключение на геноцид, плод на первертиралото схващане на Човека в Бункера, искащ изличаването на украинците като народ.

Снощните удари по украински електроцентрали (в Харков и Кременчуг) са чиста проба държавен тероризъм. Не просто военно закононарушение. Ами израз на под паника боязън и изтощение, както и завист - поради развоя на " специфичната военна опрация ", която украинците към този момент обръщат в своя изгода.

Но президентът Зеленски е прав, ще има още сходни гнусотии. Идващите зимни месеци ще решат ориста освен на храбра Украйна, само че най-вероятно и на цяла Европа. Като общностно построение, като пространство на споделени богатства, само че и на общи правила и старания. Издръжливостта (ни) много ще тегли.

А в огромния международен водовъртеж българското пате все така не може да плува. Цял шанс ще е, в случай че най-малко не се удави. Че лебед няма да станем - няма; околовръст приказките все незавършени си остават.

Радослав Бимбалов, политически коментатор:

Скоро (даже по-скоро в сравнение с предполагате) Путин и неговата команда от преяли придворни ще се отдръпват там, където живеят от дълго време - в жестоката, мрачна и подземна история на Кремъл.

От Путин ще се отрекат един след различен всички родни негови прислужници - като стартираме от срамния му поручик Радев, минем през алчност му оръженосец Борисов и дребните му шутове Нинова, Копейкин, Янев, Сидеров та чак до евтините му български глашатаи. Всички те ще жигосат хитлероподобния завързак, а ние не би трябвало да забравяме какво са ни предизвикали със своя слугинаж.

Но какво ще вършат елементарните, заблудени, оглупели хора, които имат вяра в " могъщата мечка ", която ще пристигна да ги освободи още веднъж?

Нека не ги виним. След десетки години пържене, в главите им мъчително загаря следващата заблуда, която ще би трябвало да почистват трудно от черепите си.

А ние ще би трябвало да проявим схващане и съпричастност. И ще би трябвало да оставим тези излъгани елементарни хора, третирани като стадо от порочни популисти, да се отдръпват в своята анонимност с някакво останало достолепие. И да помълчат известно време.

Илиян Василев, някогашен дипломат в Русия:

За да разберете за какво Зеленски победи Путин и за какво Путин ще приключи политическия си път със страшна присъда от историята, поради историческата вадичка, която раздели руснаци и украинци за десетилетия и стотелия, чуйте какво сподели нощес в послание към руснаците украинския президент:

" Още ли си мислите, че сме един народ? Още ли си мислите, че можете да ни уплашите, да ни пречупите, да ни принудите да създадем отстъпки? Не разбирате ли какво става? Не разбирате ли кои сме ние? За какво се борим? Какво въобще защо иде тирада?

Чуйте това? Без газ или без вас? Без вас. Без светлина или без вас? Без вас. Без вода или без вас? Без вас. Без храна или без вас? Без вас.

Студът, гладът, тъмнината и жаждата не са толкоз страшни и смъртоносни колкото вашето другарство и приятелство. Историята ще сложи всичко по местата си. И ние ще бъдем с газ, светлина, вода и храна..... и без вас ".

Винаги, когато търсите пояснения за войната, за нейния ход и излаз - си спомнете тези думи. Те би трябвало да стана мото на всеки европеец, който милее за Родината си, изключително за българите..

Те би трябвало да управляват ръката на всеки български гласоподавател на 2 октомври. Защото живеем и вършим История. Честта, достолепието и свободата не са стока за търгуване против природен газ или петрол. Ако ги загубиш, губиш всичко. Ако ги запазиш, ще имаш и газ и петрол.

Евгений Дайнов, политолог:

Путинистите в Русия и путинофилите в България са елементарно предвидими, защото имат единствено три мотивации: боязън, ненавист, лакомия, като страхът господства.

От през вчерашния ден всички гореспоменати са в плен на страха, както се очакваше. Издават мучащи звуци и се чудят кому да се подмажат, откакто се окепазиха.

Като анализатор съм улеснен, тъй като постоянно знам, какво ще създадат, бидейки обикновени твари. Като хомо сапиенс обаче ме е позор: с тия съм в един и същи човешки жанр? Техният срам неизбежно се лепва и върху мен.

Надявам се бъдещите трибунали за военни закононарушения на путинистите в Русия и преследването за държавна измяна на путинофилите тук да отслабят малко срама.

Цън Цон, политически коментатор:

Ех, доста неизгодна за руснаците се оказа тази война на Путин.

- от " Я, вземи пералнята и да тръгваме! " до " Бате, зарязвай танка и да бегаме! "

- от " Момчета, към този момент станах военачалник! " до " Пич, откри ми бързо една униформа на подполковник! "

- от " Ние сме втора военна мощ в света! " до " Ние сме втора военна мощ в Украйна! "

- от " Всичко е наред - на следващия ден ще сме завладяли Киев! " до " Нищо не е наред - на следващия ден ще сме назад в Донецк! "

- от " Ние ще спечелим войната до 2 седмици " до " Ама, то, има неприятни либерали в нашата си войска! " 6 месеца до по-късно.

- от " Кажи му на Ким, че съм ангажиран! " до " Кажи му на Ким, че съм на напън! "

- от " Ох, Иран какъв брой е изостанал! " до " Ох, Иран дали ще ни даде от техните дронове? "

- от " Ей, Европа, това е цената на газа - в случай че искаш! " до " Ей, Китай, ще купиш ли малко газ, цената нема значение! "

- от " Имаме тук Епъл, Google, Адидас, Самсунг и Гучи! " до " Имаме тук Мепъл, Мугъл, Одибос, Мамсунг и Гъци! "

- от " Ние скоро ще превземем космоса! " до " Оф, с чип от пералня нема ли да стане? "

- от " Брат, аз ще завладява Украйна, ти - Тайван! " до " Бате, нема стане тая работа! "

- от " Чшш, ей, ние сме цивилизована европейска страна! " до " Абе, за какво единствено бандити от Третия свят ни поддържат?! "

- от " Какво имам ли? Ами, сметки в Швейцария, шато във Франция, замък в Англия и яхта в Испания... " до " Какво ми запорираха ли? Ами, сметките в Швейцария, шатото във Франция, двореца в Англия и яхтата в Испания... "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР