Украйна вероятно ще успее да оцелее още една година с

...
Украйна вероятно ще успее да оцелее още една година с
Коментари Харесай

Адмирал Ставридис: Украйна може би ще оцелее още една година

Украйна евентуално ще успее да оцелее още една година с намаляващата поддръжка на Запада, само че по-късно съветският президент Владимир Путин ще успее да си проправи пътя, предизвестява пенсионираният адмирал от Военноморски сили на Съединени американски щати и някогашен главнокомандващ съюзническите сили на НАТО Джеймс Ставридис в публикация за Bloomberg .

" Фокус “ показва превод на материала без редакторска интервенция и с уточнението, че той отразява само гледната точка на създателя му. Заглавието е променено.

Бедния Володимир Зеленски. Той пристигна с шапка в ръка във Вашингтон и със редуциран взор, молейки най-силния си съдружник за средства, нужни, с цел да отбрани обсадената си страна. Изчезнаха препратките към неговата непокорност в жанр Чърчил, за неговата храброст и увереност. Вместо това, той се възприема като нежелателен делегат и даже е очернян и от двете страни на политическата пътека поради недоволството от неуспеха на лятната контраатака на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), слабаТА отчетност за част от към този момент предоставената помощ и неналичието на тактика за края на войната.

Междувременно в Москва президентът Владимир Путин ликува. След смазването на протеста на към този момент умрелия началник на групата " Вагнер “ Евгений Пригожин, той обезпечи вериги за доставки на военна техника от Северна Корея и Иран. Неговият основен политически противник Алексей Навални мистериозно изчезна в големия ГУЛАГ на съветската наказателна система.

Западните наказания против Русия в най-хубавия случай са остарели. Икономиката на Путин пораства, въпреки и с дребни стъпки. А армиите му, след удивително слабото си показване през първата година от войната, се окопаха зад отбранителните си линии от мини, бариери и танкове - всички те са предпазени и от въздуха. Украйна не може да се мери.

Докато 2023 година върви към съществуването, два въпроса са ясни. Първо, по какъв начин наподобява близкото бъдеще на бойното поле? И, още по-важно, по какъв начин ще свърши всичко това?

Краткият и неудовлетворителен отговор и на двете е, че бъдещето в най-хубавия случай е мъгливо. Това е война и опитът да се предскаже утрешния ден коства на генералите работата им, а на водачите – империите им.

Но добър залог е, че в случай че Съединени американски щати и европейците продължат да усилват военната помощ за Киев в диапазона от 100 милиарда $ (малка сума спрямо общите им бюджети за защита от над 1,2 трилиона долара), Украйна ще бъде най-малкото в положение да задържи по-нататъшни обилни придобивки на руснаците. Особено с американските изтребители F-16, които ще дойдат в Киев до пролетта, с предаването на по-модерни ракетни системи (ATACMS и HIMARS) и рационален ресурс от главно въоръжение, украинците ще могат да застанат твърдо на сегашната линия.

Могат ли украинците да се върнат напролет на 2024 година с нов нападателен проект? Може би, само че появяването на облаци от дронове над бойните полета предлага същинско преимущество за отбраняващите се в борбата. Шансовете офанзива в жанр Блицкриг са нулеви.

По този метод най-хубавият
залог би бил статични бойни линии напролет. Освен в случай че новите украински въздушни средства не съумеят по някакъв метод да изземат контрола от Русия, няма огромна причина да се счита, че ще има обилни промени на бойното поле.

Възможен е и доста по-черен сюжет. Ако Съединени американски щати и Европа понижат военната помощ, силите на Путин може да получат способността да се върнат към атака. Без задоволително въоръжение по-малките украински сили могат да бъдат принудени да правят отстъпка. Самият Зеленски, на среща с водачи на Конгреса тази седмица, посочи концепцията за " партизанска война “ – като увери, че украинците ще се бият до последния човек.

Ето за какво задачата на Зеленски във Вашингтон бе толкоз сериозна. Той знае, че поддръжката понижава във Вашингтон и в елементи от Европа - изключително Унгария, Чешката република и Нидерландия. Като заключи военна помощ за една година (поемана почти 50 на 50 от Съединени американски щати и Европа), той може да има запас за сигурност, който ще издържи и на изборите в Съединени американски щати през ноември.

Путин ще направи всичко допустимо, с цел да продължи спора до тогава, поради очакванията му за победа на Доналд Тръмп и срив на американската помощ за Киев. Така че Зеленски може да има вяра, че му следва най-малко още една година борба.

Което ни води до най-трудния въпрос: Как ще свърши всичко това? Ако Западът резервира поддръжката си, без значение от резултата от изборите в Съединени американски щати - нерешителен, само че въпреки всичко рационален
залог - възможностите за кръг от значими мирни договаряния се усилват внезапно след една година. Вероятно ще бъдат извършени или под егидата на Организация на обединените нации, или под някаква композиция, включваща Съединени американски щати, Европейския съюз, Китай и Индия.

В последна сметка украинските сили наподобява малко евентуално да съумеят да изгонят Русия от огромна част от понастоящем окупираната част от страната. Може би Зеленски може да обмисли краткотрайно или даже дефинитивно подчинение на Крим и " сухопътния мост “, свързващ го с Русия, в подмяна на единодушието на Москва за участието на Киев в Европейския съюз и НАТО. Такива решения, несъмнено, би трябвало да вземат украинците (и руснаците), само че очертанията на едно съглашение - ненапълно като края на Корейската война - може да са в тази тенденция.

Като някогашен пълководец на НАТО, прекарах доста време в размишления за заплахите, които Русия на Путин съставлява за световната система. Той е рисков и непоследователен артист с към момента боеспособна войска и огромна и богата на запаси страна. Това е страшна композиция.

Сравнително дребното пари, които Западът харчи, са жизненоважни. Никакви войски на Съединени американски щати или НАТО не са нужни в Украйна, до момента в който ние предоставяме нужната военна помощ. Това е добра възвращаемост на инвестицията.

Търпението в никакъв случай не е мощна страна на Америка и с намаляването на поддръжката за Украйна се усилва вероятността от невъзможност. Как можем да подсигуряваме, че Путин няма да завоюва тази противозаконна и неморална война? Засега, като удовлетворим относително скромните претенции на Зеленски - не за западни войски, а за принадлежности за война, с цел да отбрани страната си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР