Украйна в НАТО все едно Мексико да стане стратегически военен

...
Украйна в НАТО все едно Мексико да стане стратегически военен
Коментари Харесай

Славчо Атанасов: Военен конфликт в Украйна ще превърне Черно...

Украйна в НАТО все едно Мексико да стане стратегически боен сътрудник на Русия

Русия няма да върне на Киев Крим и Донбас каквито и наказания да измислят от Европейски Съюз и НАТО

От рухването на Киевска Рус през 12. век до разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година Украйна е била самостоятелна страна едвам за 12 години

В международната история съществува този абсурд - нации, които са доста близки, имат общ корен, нормално имат доста комплицирани връзки

- Г-н Атанасов, за какво Русия толкоз мъчително приема обстоятелството, че Украйна е независима страна със собствен личен геополитически избор и път за развиване?

- Основна причина е в доста комплицираната история на двете страни, преплетена комплицирано през вековете. Като цяло в международната история съществува този абсурд - нации, които са доста близки, имат дори общ корен, нормално имат доста комплицирани връзки. Класически образец са арабите и евреите - нации семити, от един корен, които не могат да се понасят и целия свят се занимава с проблемите им. Та при руснаците и украинците също има сходен абсурд - преди всичко има доста преплетените исторически връзки посред им.

Нещастието на украинците е в общия корен на съветската и украинската история. Изключително близки славянски нации са и това ражда съревнование посред им. От 15-те републики на Съюз на съветските социалистически републики, правоприемник на съветската империя, Украйна е най-многобройна като население - цели 42 милиона. И това съществено безпокои Русия. Да не забравяме и геостратегията -

границите на Украйна са на 250 км от Москва.

През цялата им история е било по този начин и това е нещастието на украинците - Русия се отнася към тях извънредно ревностно.

- Кое прави Крим толкоз сериозна ябълка на раздора сред украинци и руснаци?

- Крим е превзет през 1873 година от Екатерина Велика, която прави оценка геостратегическото състояние на полуострова, който на картата наподобява на самолетоносач в Черно море. И защото Русия е имала безкрайни войни с Османската империя - цели 13, Крим се оказва стратегически регион за Руската империя. Заради това Екатерина Велика стартира да го заселва с руснаци и представители на други етноси. По този мотив през 1869 година Георги С. Раковски написа сериозни публикации против съветския император, който желае да засели в Крим и българи.

Този развой продължава и при руската власт и ескалира съществено при Сталин, който е обичал да разселва представителите на другите нации в непознати територии.

В резултат преброяването на популацията в Крим от 2001 година, проведено от украинската страна, демонстрира 58 % руснаци, 24 % украинци, 13 % татари и 5 % други, в това число българи. 20 години по-късно данните са по-различни - 68 % руснаци, 20 % украинци, 10 % татари и 2 % други.

Исторически до 1954 година Кримският полуостров е част от Руската федерация

Като жест към сънародниците си Никита Хрушчов, тогава първи секретар на компартията на Съветския съюз, го подарява на Украйна.

Крим е ябълка на раздора и заради друга причина и тя е обвързвана със Севастопол. Той постоянно е бил зависещ на Москва, а и до ден сегашен се счита за една от най-мощните военноморски бази в света. Твърди се, че там има складирано и нуклеарно оръжие.

Всичко това демонстрира за какво руснаците не могат да правят отстъпка и на педя от Севастопол - става въпрос за тактика, големи въоръжения и пари, а и на национална чест. При това първичната сделка, че до 2017 година руснаците могат да държат бойния си морски флот в Севастопол, е редуцирана с Харковското съглашение през 2010 година, когато украинската съпротива напряко взривява Радата, Народното събрание в Киев, защото тогавашното проруско ръководство на Украйна удължава периода за това съветският Черноморски флот да обитава в Севастопол до 2042 година

Но Крим не е единствената ябълка на раздора сега - такива са и двете сепаратистки републики Донбаска и Луганска.

Днепър дели Украйна съвсем на две идентични половини - така наречен дяснобережна и лявобережна. В Източна Украйна, така наречен дяснобережна Украйна, са Донецк и Луганск. Там или живеят руснаци, или самите украинци са проруски настроени.

- Кои са главните исторически моменти, които вършат възела сред Русия и Украйна толкоз комплициран и неразплетаем?

- Новгород, който се появява през 9. век, се счита за ядката, за начало на съветската страна. Москва поражда чак през 13. век. Та през 862 година новгородците пишат писмо до Рюрик, княз на викингите, или варягите, както са ги наричали. Канят го да пристигна да вкара ред в ръководството на размирния Новгород, защото викингите са били известни с усета си за държавност, правда, правдивост.

Рюрик идва в Норгород и това се счита за момента на основаването на Русия

20 години по-късно, през 882 година, наследникът на Рюрик - Олег Новгородски, се открива в Киев и основава със славянското население там Киевска Рус. Ето я връзката.

Княжеството, което приема християнството през 988 година с български книги и свещеници, последователно се разраства. Придобива най-голямата си мощност при Ярослав Мъдри през 1019-1054 година, когато Киевска Рус е най-голямата страна в Европа като територия.

Възходът завършва с идването на монголите, бича Божи. Хан Бату, внук на Чингиз хан и един от четиримата наследници на великата му империя, в границите на своя популярен поход през 1240 година завладява Киев, поставя завършек на Киевска Рус и открива татарите тъкмо в тази плодородна, само че кръстопътна област.

Хан Бату е първият водач на така наречен Златна орда, която заема тъкмо сегашните украински земи. Предполага се, че монголите са избили половината население на Киевска Рус. Оцелелите бягат на север, към обраслите с гори съветски земи. Наречени са по този начин по името „ рус “ на племенно образувание, най-вероятно варяги. Оттам по-късно се ражда името Русия.

През 14. век се въздига Полско-литовското кралство, което става най-мощната християнска страна в Европа и територията на Украйна се трансформира в полесражение в траялите няколко века войни сред поляци, литовци и монголи.

Западната част на Украйна попада под властта на поляци и литовци, множеството хората там стават католици

Поляците се откриват в днешната лявобережна, Западна Украйна. Започват да закрепостяват селяните и се ражда фамозното волно казачество. Много от селяните обаче бягат на изток и се заселват в така наречен Запорожка Сеч в 1553-1554 година Запорожките казаци се считат за първите украински националисти в по-ново време. Те основават украинското национално възприятие, което плаши съветските царе.

През 1648 година казашкият атаман Богдан Хмелницки подвига въстание против поляците - трагичните събития са разказани в романите на полския публицист Хенрик Сенкевич. За част от украинците той е народен изменник, за друга - народен воин.

Хмелницки подписва първия украински съюз с Русия. През 1654 година съветският цар му признава купа хетман, крал на Украйна, само че през 1667 година подписват така наречен Андрусовски контракт с поляците и двете огромни страни си поделят Украйна - западните елементи за поляците, източните, където е Запорожката сеч - за руснаците. Този контракт и до през днешния ден кара украинците да се хващат за пищовите.

През 1709 година, когато шведският крал Карл 12 води война с Петър Първи, потегля през Украйна, като разчита на съюзническа помощ от украинските войски - хетман Иван Мазепа е съдружник на шведите. Но при Полтава шведите търпят доста тежко проваляне и не съумяват да откъснат Украйна от съветското въздействие.

През 1775 година съветските войски унищожават Запорожката сеч

През 1797 година Полша е поделена сред Австрия, Русия и Прусия, а украинските земи си остават разграничени - западните към Австрия, до момента в който източните елементи остават към Русия.

Многобройното украинско население там обаче тревожи съветските царе. Така през 1876 година е публикуван скандалният Емски декрет за цялостна възбрана на украинския език в образованието и книгопечатането - кулминационна точка на опита Украйна да се денационализира.

- Колко години в историята си в действителност Украйна е била самостоятелна?

- В доста дребни интервали. Най-дългият е при Киевска Рус, 11-12 век. Друг е при Богдан Хмелницки - 1648-1654, както и когато шведите са били мощни при хетман Иван Мазепа, към 1709-1710 година И другият интервал е след експлоадирането на така наречен Ленинова гражданска война. През 1918 г.е оповестена независимостта на Украйна, само че през 1922 година тя влиза в състава на така наречен Съветски съюз - става една от 15-те републики, най-мощната, най-важната за руснаците.

От украински генезис са доста от руските водачи - измежду които дясната ръка на Сталин Лазар Каганович, Климент Ворошилов, да не приказваме за Никита Хрушчов. През 1925 година Каганович е пратен от Сталин за началник на украинската компартия и главната му задача е да денационализира украинците.

В Украйна е най-голямата опозиция против национализацията. Въведената система на совхозите и държавните правила води до такава степен, че в 1930 година се стига до същински

геноцид над украинското население.

В плодородна Украйна от Големия апетит умират сред 4 и 7 милиона души. При това от 1929 до 1940 година Сталин стартира Големия гнет - цялостно разграждане на украинските институции.

Интересен миг има през Втората международна война - когато през 1941 година Хитлер навлиза в Украйна, в западната част огромна част от популацията посреща немските войски като освободители. Руснаците крият, само че е неоспорим факт. Дори част от украинците желаят да водят война на страната на Хитлер с вяра да им даде самостоятелност.

Дори през юли 1941 година националистът Степан Бандера афишира самостоятелна Украйна, само че по заповед на Хитлер Гестапо го изпраща в концлагер. След като Хитлер отхвърля услугите на украинците, които афишира за малоценен народ, се основава Украинска освободителна войска на териториите на Украйна, които водят война по едно и също време и против руснаци, и против германци.

След края на Втората международна война всичко потегля постарому - за всичко значимо Киев пита Москва. И по този начин до 8 декември 1991 година, когато съветският президент Борис Елцин и сътрудниците му от Украйна Леонид Кравчук и от Беларус Станшислав Шушкевич подписват Беловежкото съглашение, пратило в небитието Съветския съюз - комунистическата империя, просъществувала съвсем 70 години.

Така

през 1991 година Украйна става свободна страна и се изправя пред нови провокации.

- След цялата тази комплицирана история коя е повода за сегашната ескалация на напрежението сред Русия и Украйна?

- Възелът на настоящия спор е в това, че Украйна желае да стане член на НАТО, което значи алиансът да влезе в задния двор на Русия. Става въпрос за остатъчна Украйна - без Крим, Донбас и Луганск, където много хора стоят твърдо зад Русия. Няма съветски политик, който ще допусне Украйна да влезе в НАТО. Ако позволен това, НАТО влиза в сърцето на съветската империя, все едно Съединени американски щати да позволен Мексико да стане стратегически съдружник на Русия.

И тук има куриоз - Русия управлява цяла Средна Азия, няма никакви проблеми с петте азиатски републики, някогашни членки на Съюз на съветските социалистически републики. Т.е. мюсюлманската част на империята няма проблем с руснаците, само че те не могат да се схванат с украинците, въпреки да са два славянски народа с общ корен и обща история.

- Как тогава ще се развърже възелът?

Печелившият ход е в сериозните договаряния

В никакъв случай Европейски Съюз не би трябвало да пробва да опре Русия до стената, тъй като това е голяма империя, с голяма мощност и Европа би трябвало да работи доста деликатно. Цялата ескалация на напрежението, в това число рецесията с газа в Европа, е поради напора Украйна да стане член на НАТО, което за Русия е равнозначно на смъртна присъда. Руснаците, въпреки и доста мъчно, са подготвени да преглътнат Украйна да е самостоятелна страна, само че не и да влезе в НАТО. Русия в никакъв случай няма да им върне Донбас, където са въглищата, нито ще върне Крим.

- Възможно ли е напрежението да ескалира и да се стигне до военни дейности?

- Да, тук не става дума единствено за дрънчене на оръжия. Русия е опряна в стената и в случай че политиците не проявят мъдрост, може да се стигне до сериозен спор. Украинците са доста зле настроени към Русия, изброих част от аргументите за това. След вярата, която получиха, че могат да влязат в НАТО, украинците ще се почувстват предадени, в случай че Европа и най-много Съединени американски щати се оттеглен.

Нужна е мъдрост - и от страна на Европа, и от страна на руснаците, с цел да не ескалират нещата. Военен спор в Украйна ще трансформира целият Черноморски район в барутен погреб. Ще сме нещо като Близкия изток и задълго ще забравим за бизнес, туризъм и стопанска система.

Политиците са изправени пред голямо предизвикателство.

Трябва да се откри компромис сред НАТО и руснаците,

другояче не ни чака нищо положително. А в това време огромният проблем на Съединени американски щати сега не е Русия, а Китай. Американците няма да играят на двата метра, както споделят сабльорите - опрени до стената поради НАТО. На това се надявам, защото Путин, а и руснаците няма да позволен Украйна да стане член на НАТО.

- За жал зоната на спора е покрай границите ни. Как оценявате дейностите на ръководещите?

- Да, за жал двете натовски страни, които са най-близо до Крим през Черно море, са Румъния и България. А Крим е въоръжен до зъби. Ние имаме своя исторически избор - Европейски Съюз и НАТО. Какво да създадем в тази обстановка - решенията би трябвало да вземат ръководещите, на които народът гласоподава доверие. Не съм нито външен министър, нито министър председател, с цел да поемам този голям непознат товар със препоръки. Дано да устоят нервите на новите ръководещи, на чиито рамене лежи голяма отговорност да вземат най-разумните решения.

Славчо Атанасов е роден в Карлово. Завършва приблизително обучение в Пловдив и по-късно Висше военно артилерийско учебно заведение в Шумен. Офицер от запаса. Второто си висше обучение по специалността „ Право” приключва във ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий”, Велико Търново. Работил е 5 години като психолог в кв. „ Столипиново” в Пловдив. Член на Вътрешна македонска революционна организация от 1992 година и първи ръководител на Студентската организация на Вътрешна македонска революционна организация в град Пловдив. Женен, с едно дете. Кмет на ЖР " Тракия " (2003-2007) и на Пловдив /2007-2011/, депутат в 43-ото и 44-ото Народно заседание.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР