Украйна уволни 6 заместник-министри на отбраната, тъй като тежките боеве продължават на изток

...
Шест украински заместник-министри на отбраната бяха уволнени след уволнението преди
Коментари Харесай

Шест украински заместник-министри на отбраната бяха уволнени след уволнението преди две седмици на министъра на отбраната заради корупция скандал, тъй като тежките боеве продължават на изток

ByILLIA NOVIKOV Associated Press 18 септември 2023 г., 6:50 ч. Украинските военни съобщиха, че са превзели село Клишчиевка от руските войски след месеци на ожесточени битки. Боевете продължиха в понеделник, докато войските се опитваха да задържат селото южно от контролирания от Русия град Бахмут в източната област Донецк.

Отвоюването му последва повторното превземане на близкото село Андриевка.

„Врагът се опитва с всички сили да си върне загубените позиции“, каза Малиар на брифинг в понеделник, преди да бъде уволнена. „Следователно нашите бойци задържат атаките на врага там и се окопават на постигнатите граници.“

Отвоюването на Клишчиевка се счита за тактически важно, което позволява на украинските сили да разширят още повече техните печалби около Бахмут.

Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година. Украйна започна контранастъпление през юни, което досега беше белязано от малки победи, но без големи пробиви. Въпреки че са подкрепени със стандартни за НАТО оръжия на стойност милиарди долари, украинските военни заявиха, че няма бързи решения за пробиване на руските отбранителни линии — само бавни, изтощителни битки, довели до тежки загуби.

В усилията си да привлече повече подкрепа, украинският президент Володимир Зеленски се насочва към САЩ, където се очаква в Белия дом и на Капитолийския хълм тази седмица по време на посещението му по време на Общото събрание на ООН. Посещението му във Вашингтон идва в момент, когато Конгресът обсъжда искането на президента Джо Байдън да предостави до 24 милиарда долара военна и хуманитарна помощ за Украйна.

В други битки шестима цивилни бяха убити и 16 ранени през последните 24 часа, тъй като Русия твърди, че е използвала ракети с въздушно изстрелване с голям обсег и дронове, за да удари доставени от Обединеното кралство ракети и боеприпаси с обеднен уран, които могат да се използват за унищожаване на танкове.

„Целта на стачката е изпълнена, всички посочени обекти са поразени“, казаха от министерството, без да предоставят конкретика.

Твърденията изглежда противоречат на твърдението на Украйна, че е прихванала всичките 17 крилати ракети, изстреляни от Русия, и 18 от 24 дрона Shahed в южните райони на Николаев и Одеса рано в понеделник. Нямаше начин да се проверят противоречивите твърдения.

Руснаците атакуваха жилищни райони в осем града и села в района на Донецк, включително Авдиевка и Курдиевка, като убиха един и раниха четирима, се казва в съобщението. Пет артилерийски атаки в Херсон убиха един човек и раниха друг. В близкия град Берислав руснаци хвърлиха експлозиви от дрон близо до местната автогара, ранявайки четирима души, съобщиха от президентската канцелария.

Олех Кипер, областен управител от Одеса, каза, че съоръжение за отдих в град Вилково е било повредено при атаката, но веднага не се съобщава за жертви. Вилково, често наричано „украинската Венеция“ заради многобройните си канали, се намира в делтата на река Дунав на границата с Румъния.

Румъния наскоро съобщи няколко открития на фрагменти от дронове, подобни на тези, използвани от Русия при атаки срещу пристанищата на Украйна от другата страна на Дунав.

Съседна България в понеделник съобщи, че специализиран военноморски екип е извършил „контролирана експлозия“ на минохвъргачен снаряд, намерен прикачен към дрон в крайбрежния район на Черно море Тюленово .

Министърът на отбраната на България Тодор Тагарев каза, че не е ясно кога и как дронът се е озовал там, но каза, че най-вероятно е бил отнесен от морето до крайбрежен град, разположен на около 30 километра (18,5 мили) южно от румънската граница.

„Не съм бил информиран, че нашата система за противовъздушна отбрана е открила такъв обект, но те са трудни за локализиране“, каза Тагарев. „Такива инциденти се случват всяка седмица, българската армия има екипи за локализиране и унищожаване на невзривени боеприпаси.“

___

Associated Press писатели Yuras Karmanau в Талин, Естония; Стивън Макграт в Сигишоара, Румъния, и Брайън Мели в Лондон допринесоха.

___

Следвайте Отразяване на AP за войната в Украйна: https://apnews.com/hub/russia-ukraine

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР