Украйна удължи срока на военното положение и общата мобилизация с

...
Украйна удължи срока на военното положение и общата мобилизация с
Коментари Харесай

Украйна удължи военното положение до 18 август

Украйна удължи периода на военното състояние и общата готовност с още три месеца - с актуалното решение до 18 август.

Върховната рада на Украйна гласоподава тези две решения през днешния ден.

324 депутати гласоподаваха за закона " За одобряване на президентския декрет за удължение на военното състояние в Украйна ". Той планува удължение на военното състояние в Украйна от 05:30 ч. на 20 май 2023 година за период от 90 дни. Тоест до 18 август 2023 година

Също по този начин беше признат закон " За одобряване на указа на президента на Украйна " За удължение на периода на общата готовност ", с който също се удължава срокът на общата готовност от 20 май с 90 дни. Това решение беше подкрепено от 333 депутати.

До този миг Радата е одобрявала сходни решения на 24 февруари, 15 март, 21 април, 15 август, 16 ноември и 7 февруари.

Украйна започва указател на изчезналите лица

Украйна започва обединен указател на изчезналите лица, заяви Министерството на реинтеграцията на краткотрайно окупираните територии на Украйна.

В регистъра ще се събират данни за изчезналите лица : цялостното им име, място и дата на раждане, фамилно състояние, местоживеене, територия, на която са изчезнали, условия и време на изгубване, външни белези.

Регистърът ще включва и информация за съществуването или неналичието на правосъдно решение, с което лицата са оповестени за изчезнали или мъртви.

През април украинският комисар по въпросите на изчезналите лица Олех Котенко съобщи, че към 7000 украински военнослужещи са оповестени за изчезнали. Според Котенко нормално 60-65% от изчезналите се оказват в плен, а останалите са мъртви. Официално общо към 23 000 украински военнослужещи публично се считат за изчезнали в бойни дейности.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР