Украйна ще устои до януари, докато бъде продължена военната помощ

...
Украйна ще устои до януари, докато бъде продължена военната помощ
Коментари Харесай

Васил Данов: Украинците ще устоят, дори ядреният шантаж няма да помогне на Путин

Украйна ще устои до януари, до момента в който бъде продължена военната помощ – сега тя не зависи от тези пари. Такава позиция изрази пред БНР кап. Васил Данов, член на Управителния съвет на Атлантическия съвет на България и боен публицист.

" Виктор Орбан направи Украйна пленник на своята политика и изтъргува ловко обстановката. Така че той ще си получи своите 10 милиарда, само че на него му следва и в бъдеще да се сблъсква с европейските страни по отношение на неговата политика. В Съединени американски щати също има пряк пазарлък по повод помощта за Украйна, който президентът Байдън ще бъде заставен да преглътне и да отстъпи, тъй като за него по-важно е да се гласоподават парите и оръжието за Украйна.За наслада Украйна не зависи тъкмо от тези пари към този момент.И ще издържи до януари, докато ще се удължи срокът за помощта.Руснаците не са подхванали огромно нахлуване, те са си още в отбранителните позиции. Водят се частични сражения към Бахмут, Авдеевка и други места. Украинците завзеха част от левия бряг и ще натискат да изтласкват руснаците. Т.е.Украйна е към момента в стратегическо нахлуване, а не в оттегляне.Въпреки това през вчерашния ден президентът Путин съобщи, че ще водят война до надвит край, въпреки че до преди две седмици той и неговите хора говореха, че постоянно са били за договаряния, а украинците се инатят и не желаят да договарят при сегашните условия на завладяни украински територии. " - уточни кап. Данов.

По думите му, няма смяна в държанието на съветския деспот Владимир Путин:
" При него смяна няма. Променят се единствено демагогията и лъжите, които от време на време той хората към него изричат – ту са за мир, ту са за война до надвит край.Но числата са значими в тази ситуация.Тези дни се гласоподава в съветската " Дума " и Русия приерекорден боен бюджет и рекордни разноски за защита. Някъде към 400 милиарда са общите разноски на Руската федерация. От тях към 40% са гласувани за военни цели. Като има скрити, секретни данни, за които можем да допускаме. Това прави към 160 милиарда $, колкото чака да получи Украйна през идната година от Съединени американски щати и Европейски Съюз. Разбира се,украинците ще получат повече пари по-нататък, когато стартира финансовата година. Във финансово отношение двете страни са идентични по брой долари, които се чака да дадат за войната.Но в Русия тези средства ще отидат за вътрешна сигурност, правосъдие и наказателната система, за национална армия и други Т.е. те няма непосредствено да се влеят като бойни ефективи против украинската страна.Един английски наблюдаващ сподели, че този бюджет на Русия приказва за една безконечна борба със Запада.Което ще натовари доста стопанската система им и както беше при " Звездните войни " на Брежнев, това ще обрече Русия на икономическа деградация и рано или късно до срив. "

" Да, Путин сподели, че няма да има спомагателна готовност. Трябва да кажем, че там няма доброволци, а платени хора, които рискуват живота си против по-добро възнаграждение. А численото предимство на съветските бойци, които водят война в Украйна, не е толкоз огромно. Да кажем жестоко, че двете страни имат по 500 хиляди военнослужещи. Но огромното преимущество на руснаците са Военновъздушните сили. Тоестукраинците чакат сега през януари постъпването на първите F16 изтребители, пилотирани от украински офицери, които към този момент приключиха образованието си в Съединени американски щати. Както и очакватот Швеция да бъдат доставени изтребители " Грипен ", с които да имат въздушно предимство в небето на Украйна. Ако те го създадат, това ще укрепи настъпателните интервенции против укрепилите се зад минни полета и противотанкови изкопи съветски войски. Постигнат ли това, украинците ще могат да настъпят широкомащабно.
Сега от 2-3 месецанастъплението на украинците е спряно, защототе оцениха, че в случай че настъпват единствено с бронетанкови и пехотни групи са доста лесна жертва на съветската артилерия и военновъздушните сили на руснаците. Това значи да дават колосални жертви и те вършат в този момент оперативна пауза в бойните си дейности, с цел да могат да се опитат да счупят съветската защита благодарение на удари от въздуха. " - разясни военният специалист.

Той акцентира, че украинците устояват, макар ежедневния стрес от терористичните дейности на руснаците и жертвите, които дават:
" Днес е шестстотин и шейсетия ден от началото на войната. Невъзможно е човечеството, обособеният човек, обособената страна, даже тя да е нападната 660 дни, да мисли единствено за едно и също и да се върти в главата ѝ една и съща тематика – войната. Въпреки стресовете, макар жертвите, обикновено е хората да посрещнат празниците, най-малко тези, които могат и нямат починали близки.Трябва да имат вяра.Въпреки десетките обстрели над Украйна с дронове, с ракети, хората там са привикнали към този момент. С всичко се привиква. Освен може би стероризма на съветски войски по отношение на украинското цивилно население,с цел да пречупят духа и на армията, и на популацията. Това са терористични, планувани, прецизираниудари на руснаците, с цел да дават украинците всекидневно, въпреки и минимални цивилни жертви и да се стресират и тези в градовете, и тези на фронта.И да кажат в един миг – стига към този момент, дайте да се предаваме и да завършва този призрачен сън. Смятам, че все пакукраинците ще устоят, тъй като нямат различен избор и излаз. Нашественикът може да си отиде в своята страна и да се опита да живее както може, до момента в който те няма къде да отидат. "

Кап. Данов означи, че светът оказва помощ на Украйна и че нуклеарният шантаж няма да помогне на Путин:
" При състояние че Сенатът на Съединени американски щати е дал своя вот дълготрайна помощ, в случай че всички съдружници от НАТО настояват, чеще оказват помощ, до момента в който би трябвало, а не до момента в който могат, в случай че Англия и Норвегия в този момент подписаха новавоенноморска коалицияза подкрепяне на Украйна и британците, без да се бият в гърдите,досега са обучили 52 хиляди украински бойци единствено на своя територия– основно моряци, летци и пехотинци. Но всеки дава. Дава и Норвегия, дава и Швеция, и Германия един от основните донори на оръжие, също дават, т.е. всички дават. И като знаем какъв брой е по-голям Брутният вътрешен продукт единствено на Съединени американски щати, а също така още 54 страни оказват помощ на Украйна и техния сбит Брутният вътрешен продукт е 80 пъти по-голям от съветския, аз простоне виждам справедливи данни Путин да се надява на някакъв позитивен излаз от войната.Освен в случай че нещо не стане с нуклеарните централи в Украйна или в случай че руснаците не решат да " цакат " сядрения коз.Но той отново няма да помогне на Русия, тъй като другите страни също имат нуклеарно оръжие. "

Васил Данов разяснява и проблема с паметника на руската войска и гневната реакция на Русия:
" Те очевидно са бедняци хора. Те нямат нищо, с изключение на един партиен червен билет още от Сталиново време и това им е Алфата и Омегата. Всъщност ние приказваме за " Путинизъм ", само че това не е Путин,това е в действителност груповият Комитет за Държавна сигурност (на СССР),колективният Комитет за Държавна сигурност (на СССР) си е Сталин. След Сталинруснаците нищо друго не са измислили с изключение на гнет, подготовка за война, облика на врага– целият свят ни ненавижда, в това число и България. Този ремонт на паметника на Червената войска езакъснял с 35 години.И в този момент внезапно Захарова ни размахва пръсти и " трябвало да си платим, тъй като пренаписваме историята ". Целият свят им е крив. Те останаха без нито един откровен съдружник, като се изключи Лукашенко, само че единствено той, а не беларуския народ. "

" Нашият президент има същата лексика и същата школа на Ленин, на Путин, на Сталин–ние няма да поносим, ние няма да понесем.Ние понесохме години този непочтен безочлив позорен за българина монумент, а те в този момент ни плашат, че нямало да понесат, нямало да разрешат.Едните в Народното събрание нямало нещо да разрешат, президентът – и той нямало да разреши. Това са приказки от Сталинската лексика. Отдавна трябваше да ги няма тези монументи, донесли болшевизма и тоталитаризма на наша територия.Те назовават " фашист " всеки, който не е с тях.Слушам и през днешния ден някакви истерици, които приказват, че у нас било фашистка страна, до момента в който не пристигнала Съветската войска. Искам да им напомня, че от 90-а година насам най-задълбочените български историци потвърдиха, че в България фашизъм като национално придвижване и господстваща идеология не е имало. Нито едно българско държавно управление не е изповядвало фашизъм. Т.е. тогававърху щиковете на Съветската войска е донесен един гнет, траял до 1989 у нас.Няма смисъл в този момент да ни споделят, че сме станали фашисти, нацисти и така нататък
Познавам проф. Тагарев от доста години. До предходната седмица за тези хора той не беше фашист и от две седмици и него го назовават фашист. Т.е. всички стават фашисти, когато им станат неуместни. Сега и учен Денков – и той бил към този момент фашист съгласно тях. " - добави той.

" Това е остарялата измама и агитация от Съветски вид – ние ще дойдем, ще ви избием... ето, в този момент отново ни плашат със Съветската войска.Разбира се, някои от тях са уверени и си имат вяра, други са стимулирани финансово. Ето,Митрофановагостува в предаване по стратегия " Хоризонт " на Националното радио. Гостува единствено в подбрана публика, в подбрани медии с подбрани публицисти.Това се назовава въпреки всичко лобизъм. Този лобизъм не е безвъзмезден.
И тъкмо тези, които най-вече крещят в Народно събрание, че нас ни командвали от американското посолство, макар че аз, като запасен офицер, не съм виждал жив американски боец в България най-малко от 15 години, а те през ден са в Руското посолство, укоряват нас, че сме станали послушници на американското държавно управление и посолство. Това е тази измама, която хвърля прахуляк в очите на популацията с вярата да излъже някого. " - сподели още кап. Данов.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР