Украйна ще произведе хиляди дронове с голям обсег на действие, способни

...
Украйна ще произведе хиляди дронове с голям обсег на действие, способни
Коментари Харесай

Украйна залага на дроновете с голям обсег през 2024 г.

Украйна ще създаде хиляди дронове с огромен обхват на деяние, способни да нанасят удари надълбоко в Русия през 2024 г, сподели министърът на цифровите технологии на Украйна, представен от " Ройтерс ".

Михайло Фьодоров говори за военновременната промишленост с дронове, в изявление в Киев, в което разкри нови детайлности за сектора след поредност от украински офанзиви с дронове против съветски петролни уреди през последните седмици.

" Категорията дронове камикадзе с огромен обхват на действие се разраства с обсег от 300, 500, 700 и 1000 километра. Преди две години тази категория не съществуваше... въобще ", сподели той пред Ройтерс.

33-годишният Фьодоров е в основата на напъните на Украйна да подхранва частни военни започващи компании за иновации и създаване на промишлеността с дронове, до момента в който войната навлиза в третата си година и Украйна търси нови способи да отвърне на добре окопаните съветски сили.

Неотдавнашната поредица от удари против петролни уреди, сподели той, отразява напредъка на държавното управление в бързото дерегулиране на пазара на дронове и увеличение на финансирането за него, като страната работи като рисков вложител.

Около 2,5 милиона $ безплатни средства за започващи военни технологии бяха отпуснати посредством самодейността BRAVE1, основана от държавното управление предходната година, сума, която би трябвало да бъде увеличена почти 10 пъти през 2024 година, сподели той.

" Ще се борим да увеличим още финансирането ", добави той.

За разлика от Русия, където производството на дронове е доминирано от страната, по-голямата част от производителите в Украйна са частни. Фьодоров сподели, че само една от 10-те компании, чиито дронове могат да летят до районите към Москва или Санкт Петербург, е държавна компания.

От първата година на пълномащабната война Русия употребява хиляди ирански дронове " Шахед ", които летят към задачата си и се взривяват при удар за удари на далечни дистанции.

Нивата на произвеждане и доставките на Украйна са се нараснали повече от 120 пъти през 2023 година, съгласно Фьодоров, част от по-широк боен подтик за разработване и произвеждане на безпилотни самолети, с цел да се понижи разликата с ударните качества на Русия.

Фьодоров сподели, че е склонен с оценката на началника на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов, че Киев е постигнал " прочут тип паритет " с Москва в производството на дронове с огромен обхват.

" Трябва да действаме по антибюрократичен метод. Това е същността на пробива във войната на технологиите. Ще продължим да залагаме на това, да работим в тази посока. Защото технологията в действителност може да ни избави, " сподели той, отбелязвайки дефицита на артилерийски снаряди, пред който са изправени украинските войски.

Като цяло повече от 300 000 безпилотни летателни апарата от разнообразни видове бяха контрактувани предходната година и повече от 100 000 бяха изпратени на фронта, сподели той, добавяйки, че цифрите не покриват доставките на доброволци, които съгласно него имат " забележителен принос ".

" Премахнахме налозите върху съставените елементи на БЛА (безпилотни летателни апарати), опростихме процедурата за подписване на контракти и процедурата за извеждане от употреба ", сподели той.

" С други думи, премахнахме всички блокажи, пред които бяха изправени фирмите от частния бранш, и го направихме за шест месеца, като приехме всички нужни закони и резолюции.

Президентът Володимир Зеленски си е сложил за цел тази година Украйна да създаде един милион дронове с аспект от първо лице (FPV), които са евтини за произвеждане и са въоръжени в големи количества от двете страни на фронта.

Украинската промишленост за безпилотни летателни апарати разчита в огромна степен на съставни елементи от непознати страни, в това число Китай, който необятно се счита за съдружник на Русия. Фьодоров сподели, че има старания за локализиране на производството на съставни елементи.

" Ето за какво мисля, че в случай че продължим тази наклонност, до края на тази година ще имаме доста компании, които към този момент са създали повече от 50% от своите съставни елементи на локално равнище. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР