Украйна ще предложи проект на нов договор за транзит на

...
Украйна ще предложи проект на нов договор за транзит на
Коментари Харесай

Киев ще предложи договор за транзит на газ от Русия „по европейските правила“


Украйна ще предложи план на нов контракт за пренос на газ от Русия, който ще се базира на законодателството на Европейския съюз Това стана ясно от думите на изпълнителния шеф на компанията „ Нафтогаз Украйна “ Юрий Витренко в границите на проведената в Брюксел полемика от Politico “Борбата за енергийната сигурност на Европейски Съюз “. Дискусията бе излъчена непосредствено от изданието през Twitter.

“Украинската страна ще предложи нов директен контракт извънредно по европейските правила, което ще даде опция на „ Нафтогаз “ да остане благонадежден директен сътрудник за Европа и в това време ще накара „ Газпром “ да работи по разпоредбите за конкуренция на Европейски Съюз “, сподели Витренко. Думите на шефа на украинската компания по-късно бяха представени и от осведомителната организация на Украйна – Укринформ.

За следващ път Витренко се оплака от огромната възможност за цялостно прекъсване на преноса на съветски газ от 2020 година, при положение на довеждане докрай на газопровода „ Северен поток 2 “. Изпълнителният шеф на „ Нафтогаз “ се спря и на главните насоки на активността на компанията в близко бъдеще. По думите му, „ Нафтогаз “ ще продължи и в бъдеще да упорства за осъществяването от „ Газпром “ на решенията на Стокхолмския трибунал за възнаграждение на сумата от 2,56 милиарда $ и ще продължи по правосъден път да търси опция за преразглеждане на цените за пренос на газ от месец март 2018 година Витенко удостовери също по този начин проектите на компанията да инициира към края на месец април ново дело пред Европейската комисия във връзка с „ Газпром “ за „ нарушение на разпоредбите на конкуренция на европейския пазар “. При това остана неразбираемо по какъв начин при тези стъпки, обрисувани от Витренко компанията „ Нафтогаз “ ще упорства за продължение на преноса на съветски газ от страна на „ Газпром “ през украинска територия.

В изявление за РИА Новости от заместник-председателят на Европейска комисия Марош Шефчович по-рано изрази вяра за бързо стигане до съглашение сред съветската и украинската страна по контракта за пренос на съветски газ. Засега доста детайлности към предлагането на Шефчович няма, също така, че се планува срокът на контракта да е за повече от 10 години. Шефчович разяснява също по този начин, че незабавно след изборите за президент на Украйна счита да стартира образуване на следващата тристранна среща сред Русия, Украйна и Европейски Съюз по въпроса, обвързван с преноса на съветски газ за Европа. На този стадий нито Русия, нито Украйна са удостоверили по-рано плануваните дати на срещата.

Настоящият контракт сред Русия и Украйна за преноса на съветски газ през украинската територия е подписан през 2009 година и източи в края на актуалната 2019 година Русия нееднократно декларира, че без значение от строителството на газопроводите „ Северен поток 2 “ и „ Турски поток “ ще резервира преноса през украинска територия. Въпросът е, че количествата към този момент няма да са в размера, реализиран до момента.
Основното разминаване сред двете страни визира и изискванията за подписване на нов контракт.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР