Украйна ще поиска тази седмица от Турция и ООН да

...
Украйна ще поиска тази седмица от Турция и ООН да
Коментари Харесай

Украйна ще поиска от Турция и ООН да бъде удължена зърнената сделка

Украйна ще изиска тази седмица от Турция и Организация на обединените нации да стартират договаряния за удължение с най-малко една година на периода на деяние на така наречен зърнена договорка, като бъдат включени и пристанищата в региона на град Миколаив, съобщи Ройтерс, базирайки се на почитан украински чиновник.

Сделката за зърнения кулоар през Черно море, реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли предходната година, разреши износа на зърно от три украински пристанища. Споразумението беше удължено през ноември и ще изтече на 18 март, в случай че не бъде контрактувано удължение.

" Тази седмица ще излезе публично предложение от наша страна за нуждата да работим по удължаването ", съобщи Юрий Васков, заместник-министър на възобновяване на Украйна в изявление за Ройтерс.

По думите му точна дата на договарянията, които преди този момент се водеха в Турция, към момента не е избрана, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Ще желаяме... удължение не за 120 дни, а за най-малко една година, тъй като украинските и международните селскостопански пазари би трябвало да може да възнамеряват размерите (на износа) в дълготраен проект ", сподели Васков.

Той съобщи, че Украйна ще упорства за увеличение на броя на екипите, извършващи инспекциите, с цел да се отстрани натрупването на кораби, които чакат да бъдат тествани.

Украйна неведнъж е упреквала Русия, че бави инспекциите на кораби, пренасящи украински селскостопански артикули, което води до понижаване на доставките и загуби за търговците. Русия отхвърля тези обвинявания, като декларира, че извършва всички свои отговорности по съглашението за експорт на зърно.

По думите на Васков от ноември насам обстановката с инспекциите не се е трансформирала и има единствено три инспекционни екипи от съветска страна.

" Няма позитивна динамичност. В същото време Организация на обединените нации, Турция и Украйна са подготвени да организират по 40 инспекции дневно, в случай че е належащо. А такава нужда има - към 140 кораба чакат за ревизия ", сподели той.

Украйна изнася към 3 млн. тона селскостопански артикули месечно в границите на съглашението, само че Васков съобщи, че страната е в положение да изнася по 6 млн. тона на месец от пристанищата в Одеса и да усили този потенциал до 8 милиона тона, в случай че бъдат включени и пристанищата в Миколаив.

Васков съобщи, че пристанищата на Миколаив, които преди съветската инвазия са отговаряли за към 35 % от украинския експорт на храни, са подготвени да се причислят към самодейността и ще се нуждаят от най-много две седмици, с цел да стартират работа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР