Украйна се насочва към корупцията при медицинските освобождавания от военна служба

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски извика това, което той описа
Коментари Харесай

Президентът на Украйна Володимир Зеленски извика това, което той описа като системна корупция в медицинските освобождавания от военна служба в страната, като каза, че системата е била обект на широко разпространено вземане на подкупи и бягството на хора в чужбина.

Всички случаи на медицинско освобождаване от военна служба от началото на войната на Русия срещу Украйна миналата година – за които има подозрения – ще бъдат разследвани, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение към нацията в сряда.

Зеленски каза, че подкупи между 3000 и 15 000 долара са били платени за медицинско освобождаване от военно задължение.

„Необходимо е да се проверят значителен брой решения на военномедицинските комисии за инвалидност и непригодност за военна служба, направени след 24 февруари“, каза Зеленски.

В някои региони на Украйна броят на хората, отстранени от военния регистър поради решения на медицинската комисия, се е „увеличил десетократно“ след нахлуването на Русия, каза той.

„Абсолютно ясно е какви са тези решения. Корупционни решения“, каза президентът.

Отделно ще бъде анализиран списък с украинци, които са пътували в чужбина поради „очевидно съмнителни решения“ на военномедицинските комисии, добави той.

Зеленски също се прицели в „концепцията за така наречената ограничена годност“, която позволява „манипулация“ в начина, по който някои украински военни части са комплектовани, по-специално бойни бригади.


„Всичко, свързано с годността или негодността за военна служба, трябва да бъде възможно най-ясно, за да може човек да разбере как може да помогне на отбраната и за да има яснота в частите кой ще се присъедини към тях“, каза той .

След нахлуването на Русия през 2021 г. всички украински мъже на възраст 18-60 години, които се считат за годни за военна служба, са ограничени да напускат страната – с някои изключения – и могат да бъдат призовани да се присъединят към военните усилия.

По-рано този месец Зеленски уволни всички ръководители на регионалните центрове за набиране на армия в Украйна в мащабна антикорупционна стъпка.

Зеленски каза по това време, че разследване е разкрило злоупотреби от служители на центъра за набиране на персонал, вариращи от незаконно забогатяване до транспортиране на мъже, които отговарят на условията за военна служба през границата на страната, въпреки военновременната забрана за международни пътувания за онези, които отговарят на условията за служба.


Въпросът за корупцията при набирането на военни в Украйна беше разкрит през юни, когато медийно разследване съобщи за семейното богатство на регионалния военен комисар на Одеса Евгений Борисов. Разследването съобщава за недвижими имоти и луксозни автомобили на стойност милиони долари, за които се твърди, че са собственост на членове на семейството на Борисов в Испания.

Според съобщения в местните медии, Борисов е обвинен в „незаконно обогатяване“. Борисов отрече всички нарушения, като каза, че няма нищо общо с богатството на семейството си.

Зеленски превърна в приоритет потушаването на корупцията в процеса на набор от военна армия, докато силите му продължават с контранастъпление 18 месеца след нахлуването на Русия.

Изкореняването на корупцията в държавните институции на Украйна също е ключов елемент в кандидатурата на страната за присъединяване към Европейския съюз.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР