Украйна, Русия, Турция и ООН обсъдиха днес предложения за удължаване

...
Украйна, Русия, Турция и ООН обсъдиха днес предложения за удължаване
Коментари Харесай

Без руско съгласие по зърнената сделка завършиха преговорите в Истанбул

Украйна, Русия, Турция и Организация на обединените нации разискаха през днешния ден оферти за удължение на съглашението за експорт на украинско зърно през Черно море, от което Москва заплаши да се откаже на 18 май поради пречките пред износа на съветско зърно и торове, съобщи Ройтерс.
Прочетете още
Двудневната среща на високопоставени чиновници в Истанбул приключи през днешния ден без съветско единодушие за удължение на периода на деяние на съглашението.

По-рано денем Кремъл заяви, че съветският президент Владимир Путин може да беседва по въпроса с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, само че все още не са известни сходни проекти, отбелязва Ройтерс.

Министерството на защитата на Турция съобщи, че е реализиран прогрес на диалозите в Истанбул и че страните са се споразумели да продължат четиристранните механически срещи по договорката.

Вчера турският външен министър Мевлют Чавушоглу сподели, че съгласно него съглашението може да бъде удължено най-малко с още два месеца.

Украинският вицепремиер Олександър Кубраков съобщи след диалозите през днешния ден, че договорката би трябвало да бъде удължена за по-дълъг интервал от време и да бъде разширена. Той сподели, че диалозите ще продължат онлайн.

Русия показа лист с претенции във връзка с износа на личната й селскостопанска продукция преди да се съгласи на удължение на съглашението.

Въпреки че този съветски експорт не е обект на западните наказания, наложени след нашествието на Русия в Украйна през февруари 2022 година, Москва твърди, че рестриктивните мерки върху заплащанията, логистиката и застраховането са спънка за доставките.

Според посланика на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд Русия се оправя добре с износа на зърно и торове, та даже и в по-големи количества от интервала преди нашествието, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР