Украйна проучва отбраната на Херсон, напредва на изток и юг

...
Украинските сили започнаха нова операция за десантиране на войски на
Коментари Харесай

Украинските сили започнаха нова операция за десантиране на войски на левия бряг на река Днепър през 77-ата седмица от войната, където наводненията след разрушаването на язовир Каховка през юни направиха контраофанзивните действия невъзможни.

Украинските сили също продължиха да правят постепенни териториални печалби 10 седмици след началото на контранастъплението си.

Докладите сочат, че Украйна поне частично е превзела град Урожайне на границата Запорожие-Донецк и е напреднала към Роботине в западната Запорожка област.

В същото време Украйна устоя на продължаващата голяма руска офанзива срещу източния град Купянск, което се разглежда като очевиден опит да се отслаби напредъкът на Украйна на други места.

Украйна също продължи да атакува линиите за доставки дълбоко в руските тилови райони.

Руското министерство на отбраната твърди, че е осуетило украинска атака срещу Керченския мост през нощта на 11 август и че е свалило 20 украински дрона над Крим.


Левият бряг

Руски военни репортери съобщиха, че украински разузнавателни групи са кацали на левия бряг на река Днепър западно от Козачи Лахери в района на Херсон в дните преди 11 август.

„Селото е под контрола на руските въоръжени сили. Присъствието на въоръжените сили на Украйна на запад от лагерите обаче е факт“, пише репортер.

Съобщено е, че руски позиции са стреляли по предполагаемите местоположения на украинските части, но не са изпращали сухопътни сили.

Украинските специални части също продължават да действат близо до Антоновския мост, се казва в докладите, въпреки факта, че руското министерство на отбраната твърди, че ги е изтласкало на 3 юли.

Херсон е мястото, където Украйна отбеляза една от най-големите си териториални придобивки през септември, но районът беше до голяма степен игнориран сектор от бойното поле по време на контранастъплението, което започна на 4 юни. Това се дължи на това, че районът остава неработещ след унищожаването на язовир Каховка на 6 юни, който наводни стотици квадратни километри от двете страни на реката.


Генералният щаб на Украйна каза, че руските сили, които са контролирали язовира, са разрушили машинното отделение, за да направят невъзможно украинските сили да контраатакуват в района, въпреки че това също е принудило руските части да се оттеглят от своите наводнени защити за определен период от време.

Около месец по-късно, след като наводнението е намаляло и земята е изсъхнала, Украйна съобщи, че руските части се връщат на позициите си и засилват артилерийските атаки срещу контролирания от Украйна десен бряг на реката, за да възпрат преминаването.

Тези артилерийски тактики продължиха и миналата седмица, според руски репортери, но не беше ясно дали са били ефективни.

„Ефективна руска механизирана контраатака може да застраши тази украинска предна позиция, но не е ясно дали руските сили притежават механизираните резерви, необходими за това“, пише базираният във Вашингтон мозъчен тръст Institute for the Study of War.

Ако украинската пълзяща рекултивация на левия бряг успее да създаде плацдарм и да стовари механизирани части, това може да отвори нов фронт срещу руските позиции на юг.


Урожайне

Геолокационни кадри, публикувани на 12 август, показват, че украинските сили са влезли в град Урожайне на границата между Запорожие и Донецк.

Руски военни репортери твърдят, че батальонът "Восток", който защитава района, е изоставил позиции в северната част на Урожайне и се бори с ариергард на юг.

„В продължение на няколко дни устояхме на натиска [на Украйна], но някъде имаше провал“, публикува батальонът в приложението за съобщения Telegram. „Все още се борим, но ситуацията не е в наша полза … въпрос на време е.“

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Малиар потвърди, че украинските сили са постигнали успех в Урожайне и в района на съседния Старомайорске, град, който те си върнаха на 27 юли, и „превземат постигнатите граници“.

„В този участък не са привлечени допълнителни сили от резерва, не са развръщани нови артилерийски дивизиони – боевете се водят с наличните сили. Нека просто кажем – бедни сили“, написа в Telegram Александър Ходаковски, командир на „Восток“.

Изглежда, че украинските сили също напредват в западно Запорожие, където наближиха град Роботине на 11 август.


Руски репортери казаха, че чеченски бойци са били предислоцирани, за да подсилят района, нещо потвърдено от чеченския лидер Рамзан Кадиров.

Украинските сили започнаха голям натиск към Robotyne на 26 юни и държаха руските сили там в отбрана в продължение на седем седмици.

Руското подсилване на Robotyne е необичайно. Неспособността му да премести бързо подкрепленията към напрегнатите зони на предната част е забелязвана много пъти преди.

Съобщава се, че началникът на руските въоръжени сили Валери Герасимов е уволнил генерал Иван Попов миналия месец заради оплакване, че войските му са претоварени и се нуждаят от ротация в Западно Запорожие.

Източният фронт

Руските сили продължиха офанзивата към източния украински град Купянск, с някои съобщения за успех.

Украйна също твърди, че е напреднала на три квадратни километра южно от Бахмут, район, който се опитва да обкръжи.

„Тежките боеве продължават в посока Бахмут. Противникът се опитва да спре настъплението на нашите войски и да възстанови загубените позиции в районите западно от Клишчиевка, Андриевка и Курдюмивка“, каза заместник-министърът на отбраната Малиар.

„През последната седмица освободената територия в посока Бахмут е увеличена с 3 кв. км, а общата освободена площ в посока Бахмут е 40 кв. км.“, пише Малиар.

Украинският полковник Петро Черник каза пред медиите на украинската армия, че руската офанзива в Купянск е имала за цел да облекчи натиска върху Бахмут, където са ангажирани голям брой руски сили.


„Бахмут е в низината и всички доминиращи височини са под наш контрол. Така че нашите отбранителни сили методично унищожават своя контингент там“, каза той пред новинарския сайт ArmyInform.

„Може да се стигне до такъв сценарий, че ще се извърши истинско обкръжение и техните части ще имат само две възможности: да бъдат унищожени или да се предадат. Ако това се случи, ще бъде наистина сериозна крачка напред и пробив в тяхната защита и най-вече мотивация“, каза той.

Черник каза, че Русия има достатъчно хора, за да постигне голямо числено превъзходство в личния състав в Купянск, но не и в техниката.

Вадим Скибицки, заместник-началник на украинското военно разузнаване, омаловажи офанзивата в Купянск като реактивна.

„Операциите, извършвани от Русия, нямат стратегически военен характер, те са само локализирани атаки“, каза той пред Financial Times.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР