Украйна призова за спешна среща на Съвета за сигурност на

...
Украйна призова за спешна среща на Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

Киев обвини Русия, че е взела Беларус за ядрен заложник и поиска спешна среща в ООН

Украйна прикани за незабавна среща на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради „ нуклеарния шантаж “ на Кремъл. Киев изиска изключително съвещание във връзка със известието на Русия, че ще разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус.

Украинското външно министерство съобщи:

„ Украйна чака ефикасни дейности за противопоставяне на нуклеарния шантаж на Кремъл от страна на Обединеното кралство, Китай, Съединените щати и Франция... Настояваме за тази цел неотложно да бъде свикано изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. “

Решението на Кремъл бе, който посочи, че Съединените щати от години разполагат нуклеарни оръжия на територията на свои съдружници.

Според НАТО тези изказвания са „ изцяло подвеждащи “. В публична позиция на Алианса се споделя, че „ съдружниците на НАТО работят при цялостно съблюдаване на интернационалните си задължения. Русия поредно нарушава уговорките си за надзор на въоръженията, като наскоро прекрати присъединяване си в Новия контракт START. “

НАТО разкритикува Русия за „ рисковата и безотговорна “ нуклеарна изразителност. Говорител на Алианса съобщи в неделя: „ НАТО е внимателно и следи от близко обстановката. Не сме забелязали никакви промени в нуклеарната позиция на Русия, които да ни накарат да поправяме нашата лична “.

Като цяло знализатори разясняват, че проектите на Русия да разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус наподобяват по-скоро на следващ епизод от осведомителната война на Кремъл. Според началника на канцеларията на украинския президент – Михайло Подоляк – Москва цели заплашване, тъй като съветският президент Владимир Путин се бои, че ще загуби всичко. Според него това е следващото доказателство за военните закононарушения на съветския президент Владимир Путин.

Подоляк упрекна Владимир Путин в „ нарушение на контракта за неразпространение на нуклеарно оръжие “ и че прибягва до тактичност на „ заплашване “.

Секретарят на украинския Съвет по въпросите на националната сигурност Олексий Данилов написа в Twitter, че „ Кремъл взима Беларус за нуклеарен пленник “. Той добави, че дейностите на Русия са „ стъпка към вътрешната дестабилизация на страната “.

putin’s statement about placing tactical nuclear weapons in Belarus – a step towards internal destabilization of the country – maximizes the level of negative perception and public rejection of russia and putin in Belarusian society. The kremlin took Belarus as a nuclear hostage.
— Oleksiy Danilov (@OleksiyDanilov)

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР