Украйна получи деветия транш от 1,5 млрд. евро като част

...
Украйна получи деветия транш от 1,5 млрд. евро като част
Коментари Харесай

Украйна получи нов транш макрофинансова помощ от ЕС в размер на 1,5 млрд. евро

Украйна получи деветия транш от 1,5 милиарда евро като част от огромната макрофинансова помощ от Европейски Съюз за 2023 година

През 2023 година държавният бюджет на Украйна към този момент е получил 15 милиарда евро под формата на облекчени заеми. Настоящата стратегия планува финансиране в общ размер до 18 милиарда евро през 2023 година

Помощта се дава при невиждано облекчени условия и е ориентирана към финансиране на предпочитани разноски на държавния бюджет на Украйна. Заемът е с падеж от 35 години и Европейски Съюз ще покрие лихвите и други такси за обслужване на заема вместо Украйна.

„ Европейският съюз е основен сътрудник на Украйна. От началото на пълномащабната война Украйна получи 22,2 милиарда евро директна бюджетна поддръжка от Европейски Съюз. Благодарен съм на моите сътрудници от Европейски Съюз за тяхното водачество в поддръжката на Украйна и навременна финансова помощ, която оказва помощ на държавното управление на Украйна да обезпечи устойчиво и цялостно финансиране на разноските на държавния бюджет и да поддържа гладкото действие на финансовата система “, сподели министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко.

Очаква се още два транша да бъдат изплатени по тази стратегия до края на 2023 година, като се вземе поради равнището на сходство на Украйна с изискванията на структурната политика, контрактувани от страните.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР