Украйна отбелязва днес 31 години независимост от съветско управление, докато

...
Украйна отбелязва днес 31 години независимост от съветско управление, докато
Коментари Харесай

Украйна отбелязва Деня на независимостта с пленена руска техника и нови заплахи

Украйна отбелязва през днешния ден 31 години самостоятелност от руско ръководство, до момента в който войната на нейна територия, стартирана от Русия, навлиза в шестия си месец.

По случай Деня на независимостта държавното управление провежда галерия в центъра на Киев от изгорели съветски танкове и бронирани машини, сложени там като военни титли. По традиция формалният празник на Украйна се отбелязва с боен церемониал, само че тази година подобен няма поради неспиращите опасения от нови съветски офанзиви.

Националният празник ще бъде маркиран с приглушени тържества на фона на опасността от нахлуване по суша, въздух и море. В столицата Киев е неразрешено провеждането на обществени събирания, а в източния град Харков, който от месеци е подложен на обстрел, е в действие комендантски час.

Украинският президент Володимир Зеленски предизвести във вторник за опцията от " съветски провокации ".

" Ние се борим против най-ужасната опасност за нашата държавност, а също и в миг, когато сме постигнали най-голямо равнище на национално единение ", съобщи той.

Украинските военни приканиха хората да одобряват съществено предизвестията за въздушни набези.

" Руските окупатори не престават да правят въздушни и ракетни набези против цивилен обекти на територията на Украйна. Не подценявайте сигналите за въздушно нахлуване ", се споделя в изказване на Генералния щаб.

Зеленски съобщи пред представителите на към 60 страни и интернационалните организации, участващи във виртуална среща на върха за Крим, че Украйна ще изгони съветските сили от полуострова с всички нужни средства, без да се съветва авансово с други страни.

Войната умъртви хиляди цивилни, принуди над една трета от 41-милионното население на страната да изоставен домовете си, унищожи цели градове и раздруса международните пазари. Тя значително е в застой, без непосредствена вероятност за мирни договаряния.

Междувременно съветските сили разшириха контрола си върху областите на юг в Крим, в това число крайбрежието на Черно и Азовско море, както и върху елементи от източния район Донбас с провинциите Луганск и Донецк.

Украйна се освобождава от Съветския съюз през август 1991 година след несполучлив прелом в Москва и преобладаващото болшинство от украинците гласоподава на референдум за оповестяване на самостоятелност. Именно на 24 август Върховната рада на тогавашната Украинска руска социалистическа република приема Декларация на на независимостта и поставя началото на актуалната украинска държава
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР