Украйна очаква положителна оценка от страна на ЕК за пътя

...
Украйна очаква положителна оценка от страна на ЕК за пътя
Коментари Харесай

Украйна очаква положителна оценка от ЕК относно перспективите си за членство в ЕС

„ Украйна чака позитивна оценка от страна на Европейска комисия за пътя на Киев към участие в Европейски Съюз “, съобщи украинският вицепремиер по въпросите на европейската интеграция Олга Стефанишина, заяви „ Киев Индипендънт “.


Очаква се изпълнителният орган на Европейски Съюз да разгласява оценката си за напредъка на Украйна на 8 ноември, като няколко медии показаха по-рано, че отчетът би трябвало да бъде позитивен.

Стефанишина изрази вяра, че Комисията ще предложи на водачите на блока да стартират публични договаряния за присъединение по време на срещата на върха през декември.

" Бих споделила, че оценката несъмнено ще бъде позитивна, защото бяхме в непрекъснат контакт с Европейска комисия, обсъждахме стъпките и преговаряхме за стъпките, които успяхме да изпълним ", съобщи високопоставената служителка.

Като част от процеса на присъединение на Киев бяха показани седем критерия, които той би трябвало да извърши, с цел да стартира договаряния за участие.

" Мисля, че за задачите на оценката, когато става въпрос за седемте стъпки, всичко, което беше контрактувано, е изпълнено и направено ", добави вицепремиерът.

През септември Стефанишина съобщи, че Украйна към този момент е " изпълнила рекомендациите на Европейски Съюз по отношение на нужната законодателна работа в правосъдната и медийната сфера ".

Въпреки това ще са нужни години, преди цялостният обсег на промените да бъде изцяло сбъднат, сподели тя през август, като означи, че тези старания включват " фундаментални трансформации на страната ".

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи по време на неотдавнашното си посещаване в Киев, че е " впечатлена от промените, които Украйна е направила в разгара на войната ".

" Убедена съм, че можете да завършите оставащите промени доста скоро. Ако това се случи, Украйна може да реализира амбициозната си цел ", написа висшият чиновник на Европейски Съюз в обществената медийна платформа „ X “.

Въпреки това оценката от 8 ноември може да бъде съпроводена от спомагателни условия, отнасящи се до битката на Украйна с корупцията и промените в региона на правата на националните малцинства.

Няколко водачи на Европейски Съюз, в това число министър-председателят на Финландия Петери Орпо и министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок, към този момент показаха, че началото на договарянията може да получи зелена светлина през декември./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР