Украйна обмисля дали отново да пусне в експлоатация най-голямата атомна

...
Украйна обмисля дали отново да пусне в експлоатация най-голямата атомна
Коментари Харесай

Украйна обмисля дали отново да пусне спрените реактори на Запорожката АЕЦ

Украйна обмисля дали още веднъж да пусне в употреба най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която сега е окупирана от съветски военни, с цел да подсигури нейната сигурност , съобщи Асошиейтед прес, базирайки се на шефа на компанията оператор.

Това става единствено няколко седмици откакто Запорожката АЕЦ бе спряна заради опасения от нуклеарна повреда.

Централата в Югоизточна Украйна се трансформира в една от предизвикващите най-силно безпокойствие точки на напрежение по време на войната. Тя понесе вреди в резултат на бойните дейности и това провокира паники в интернационалната общественост. Директорът на Запорожката АЕЦ беше арестуван от окупационните сили този уикенд и освободен през вчерашния ден.

Украинската държавна компания " Енергоатом " спря последния от шестте реактора на централата на 11 септември, защото съветските военни прекъснаха връзката за доставка на електронергия от външни източници за системите ѝ за изстудяване и сигурност, отбелязва АП.

Сега обаче операторът е изправен пред различен проблем. В изявление за АП шефът на " Енергоатом " Петро Котин сподели, че компанията може още веднъж да пусне в употреба два реактора в рамките няколко дни, с цел да отбрани системите за сигурност от захлаждането с наближаването на зимата. Съответното решение съгласно него може да бъде взето още на следващия ден.

" В момента вършим оценка на всички опасности . И това зависи от времето ", сподели Котин. " Ако температурите са ниски, всичко вътре ще замръзне. Оборудването за сигурност ще бъде развалено. Така че би трябвало да има отопление и единственото отопление може да пристигна от работещия реактор ", изясни той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР