Украйна няколко пъти е поискала от България помощ за своята

...
Украйна няколко пъти е поискала от България помощ за своята
Коментари Харесай

„Свободна Европа“: Това е подкрепа за Путин. Защо България не изпраща военна помощ на Украйна

Украйна няколко пъти е поискала от България помощ за своята войска, която се отбранява против съветската инвазия. Публичният отговор на държавното управление е, че София няма да помогне на Киев с въоръжение. Според някои по този начин България взима страната на агресора, се показва в разбор на Иван Бедров за.

" Многократно ". Така посолството на Украйна в София отговори на въпроса на Свободна Европа дали са отправили публично искане към българското държавно управление за военно-техническа помощ. Поискани са " разнообразни типове и форми на въоръжения ", измежду които бронежилетки, каски, боеприпаси, аварийни елементи за самолети.

Отговорът на ръководещите пристигна под формата на синя картинка с жълти букви и надпис „ Какво не даваме на Украйна? “ Под въпроса са изредени – оръжия, муниции, военна техника, а в долната част стои автограф #ПродължавамеПромяната. Този пост се появи на страницата във Facebook на най-голямата партия от ръководещата коалиция в събота. Малко по-късно изчезна, евентуално поради многото рецензии, които картинката беше събрала единствено за няколко часа.

България осъди експанзията на Русия в Украйна дружно с останалите страни от Европейския съюз (ЕС) и НАТО, след което поддържа всички наказания, наложени до момента на Москва поради непровокираната война. България също по този начин е част от невижданото решение на Европейски Съюз да даде на Киев 500 млн. евро за потребностите на въоръжените сили, а в понеделник сумата беше увеличена на 1 милиарда евро.

Но когато съдружниците започнаха да изпращат военно-техническа помощ на Украйна, в това число въоръжение и муниции, България пое в друга посока.

" Сърцето ми споделя, че не можем да оставим Украйна сама ", сподели преди две седмици пред Политико министър председателят Кирил Петков ( " Продължаваме промяната " ), само че изясни, че за България " ще бъде мъчно " да се причисли към страните, които изпращат оръжия на Украйна.

Оказа се освен мъчно, само че и невероятно. В събота Петков към този момент дефинира като " подправени вести " всички информации за това, че България разисква по какъв начин да помогне на Киев и военно.

Това открои България на картата на Европа като една от двете страни от Европейски Съюз и НАТО, които не изпращат помощ на украинската войска. Другата е Унгария, ръководена от Виктор Орбан, който медиите постоянно назовават " най-близкия на Путин " в Европа.

Поведението на България в тази обстановка е на процедура взимане на страна, и то страната на агресора, разясниха специалисти и политици. Други обясниха решението с невъзможността за реализиране на единодушие в разнородната ръководеща коалиция. Каквато и да е повода, крайният резултат е следният - България отхвърли на Украйна да ѝ помогне в защитата против по-многобройната и по-въоръжена съветска войска.

Как оказват помощ другите

Повечето западни страни се ангажираха с военно-техническа помощ за украинската войска още в първите две седмици на войната. Файненшъл таймс разгласява на 10 март графика с типовете помощ по страни - там България я няма.

Съединените щати отделиха 1 милиарда $ за доставки на ракети, дронове и противотанкови оръжия. Англия изпраща портативни противоракетни системи, противотанкови оръжия, разследващи самолети. Турция оказва помощ с военни дронове.

Страните от Централна и Източна Европа също са дейни. Румъния ще достави украинската войска с спомагателни амуниции, бойни дрехи и гориво. Полша даде обещание противовъздушни оръжия, артилерийски снаряди, боеприпаси и дребни оръжия. Чехия също предлага сходна помощ.

Словакия предложи своите съветски зенитни ракети С-300, а в подмяна стартира да получава американски противоракетни системи " Пейтриът ". Според Файненшъл таймс Съединените щати са обсъждали с България също сходна помощ. София отхвърли това.

Още от началото на съветската експанзия на 24 февруари, Украйна приканва за военна помощ и за затваряне на небето над страната, така наречен no-fly zone. Западът отхвърля да подсигурява неразрешена за полети зона поради опасения от директен конфликт на сили на НАТО с Русия. В същото време обаче военната помощ за Киев нараства.

Какво прави България

България се лимитира с филантропична помощ за Украйна. След срещата си с американския министър на защитата Лойд Остин в София в събота, министър председателят Петков даже не дочака журналистически въпрос и още веднъж повтори нежеланието на България да взе участие с военна помощ:

" Искам да кажа ясно, че не сме говорили за военна поддръжка в Украйна по никакъв метод и всичките тези подправени вести, които бяха казвани до неотдавна, мога ясно да кажа, че това не е реалност ".

В няколко изявленията в последните седмици посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко сподели, че чака и военна помощ от София. Пред бТВ той загатна съответно за муниции и снаряди, каквито България създава.

По време на среща с някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов Москаленко още един път сподели, че чака от България доставки за украинската войска - каски, бронежилетки, боеприпаси, снаряди, самолети и елементи и за тях.

" Това е въпрос на живот и гибел, на битие на украинската страна и на украинския народ ", сподели тогава посланикът.

Правителствената осведомителна работа не отговори на въпросите дали са получавали искане от Украйна, дали са дали отговор и какви са претекстовете на България да не изпраща военно-техническа помощ.

" Трябва да се окаже помощ на жертвата "

Бившият длъжностен министър на защитата (2013) и специалист по национална сигурност проф. Тодор Тагарев се отнася сериозно към решението на държавното управление да не помогне на Украйна с въоръжение. Според него би трябвало да се помогне на Украйна, тъй като тя е нападната непровокирано от доста по-голяма и мощна войска.

" Трябва да се окаже помощ на жертвата на експанзията, тъй като Русия има от кое място да се доставя с муниции ", разяснява Тагарев пред Свободна Европа.

Само една от четирите политически сили от ръководещата коалиция споделя сходно виждане. Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов подсети, че България е подготвена да заплати 300 милиона лв. на Русия за рационализация на руските си изтребители и това " ни прави част от войната, само че на страната на Путин ".

" Ако даваме бронежилетки и каски на Украйна, това ни прави част от войната, а да даваме пари на Путин не ни прави, по този начин ли? Това е несериозно ", разяснява Иванов във Facebook.

Категорично срещу помощта за Украйна е друга партия от обединението - Българската социалистическа партия (БСП), приемник на комунистическата партия, управлявала България по време на тоталитарния режим до 1989 година Лидерката на партията и вицепремиер Корнелия Нинова сподели няколко пъти в последната седмица, че изпращане на оръжие за Украйна е " директно замесване на България във войната ".

Президентът Румен Радев употребява същите думи и разяснява, че изпращането на военна помощ ще значи " замесване на България във войната ". В събота проруската парламентарна партия " Възраждане " излезе на митинг против същото - " въвличането на България във войната ". На митинга се вееха и съветски флагове.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев разяснява в неделя пред бТВ, че съгласно него България би трябвало да изпрати на Украйна и оръжия.

" Това е персоналното ми мнение, само че мнението на държавното управление като цяло е, че не би трябвало да се изпращат такива ", сподели Василев.

Защо България се държи по този начин

Тодор Тагарев изяснява това държание на държавното управление със " мощното съветско въздействие в България ".

" Пропагандно, дезинформационно, политическо [влияние], което ни лишава от опцията да действаме като предан съдружник ", сподели той. Тагарев отхвърля тезата, че военна помощ би въвлякла България във войната.

" Почти всички съдружници оказаха помощ, в това число и тези, които са оповестили неутралитет. Освен това, Русия към този момент ни е оповестила за зложелател и то напълно съответно ". На 7 март Русия разшири листата си с " вражески страни " и включи в него всички, които поддържат глобите.

Според Тагарев отводът да се помогне военно на Украйна е взимане на страна, единствено че страната на агресора. " Това е поддръжка за Путин ", сподели още той.

Управляващият съучастник в социологическа организация " Тренд " Димитър Ганев изясни държанието на държавното управление с два фактора. Първият е несъгласието на Българска социалистическа партия и заплахата от спор в обединението. Вторият е страхът от публичното мнение.

" Това (решение за изпращане на военна помощ - б.а.) би основало напрежение и може да докара до готовност и растеж на проруските сили ", разяснява Ганев пред Свободна Европа.

Преди седмица " Тренд " разгласява проучване, съгласно което 16% от българите утвърждават съветската експанзия в Украйна, въпреки и доста повече да я отхвърлят.

Евентуалното изпращане на въоръжение би трябвало да бъде утвърдено от Народното събрание, а " търсенето на такова болшинство е рисков ход ", изяснява и Тодор Тагарев. Опозиционната ГЕРБ към този момент разгласи, че би подкрепила сходно решение в Народното събрание. Това стана обаче преди 24-часовия арест на водача на партията Бойко Борисов, което изостри още повече връзките сред ръководещи и съпротива.

Според Тодор Тагарев обаче държавното управление няма потребност от утвърждение от Народното събрание, с цел да изпрати муниции или средства за отбрана, които са напълно за отбранителни цели.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със единодушието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР