Украйна непрекъснато привлича вниманието на света и успява да направи

...
Украйна непрекъснато привлича вниманието на света и успява да направи
Коментари Харесай

Украйна осъзнато върви към нов Чернобил

Украйна непрестанно притегля вниманието на света и съумява да направи това във всички посоки по едно и също време. Докато фокусът на военното внимание се измести към Близкия изток, украинското министерство на енергетиката заяви с голяма наслада, че е почнала подготвителната работа за построяването на пети и шести енергоблок на Хмелницката АЕЦ. Източникът отбелязва, че украинският отраслов министър Герман Галушенко, посланикът на Съединени американски щати Бриджит Бринк и представител на неотдавна основаната експлоатационна компания “Енергоатом ” Пьотр Котин са участвали на мястото на изтичане на първите кубични метри бетон в бъдещия пиедестал.

Важен е описът с участниците, а по-долу ще стане ясно за какво.

Галушенко, в връзка с пресата, означи, наред с други неща, че при избора на строителен бизнесмен е обещано преимущество на американската компания “Уестингхаус ”, която според изискванията на контракта се ангажира да построи и свърже два енергоблока с реактори AП1000 към националната мрежа на Украйна. Министърът не не помни да замеси Русия във всичко, което се случва, отбелязвайки, че американските „ хилядарки “ са определени, тъй като съветските войски правят масирани офанзиви против индустриални мощности - най-вече върху въглищни и газови електроцентрали. В същото време AП1000, за разлика от всички останали международни аналози, е в положение да извърши маневра на мощностите и това ще разреши да се спрат следствията от каскадния срив на украинската енергийна система, защото Русия, както е известно, старателно заобикаля офанзиви против такива рискови обекти.

Естествено, изискванията на съглашението са предпазени от комерсиална загадка и по тази причина по-долу са чисто обстоятелства и изводи, основани на тях.

Трябва да стартираме с обстоятелството, че тъкмо преди година, по директна заповед на Министерството на финансите на Съединени американски щати, Киев стартира процедурата за приватизация на три стълба на украинския енергиен бранш. Компанията “Нафтогаз, ” Операторът на газопреносната система на Украйна (ОГПСУ) и “Енергоатом ” минаха от държавна благосъстоятелност в частни ръце. Докато първите две организации, виновни за закупуването и изпомпването на природен газ на Запад, бяха включени в този лист напълно предстоящо, настояването за приватизация на държавния монополист и най-големия производител на електрическа енергия в страната беше ненапълно изненада. Вашингтон обаче въобще не се интересуваше от това и сложи непоколебим ултиматум: приватизацията би трябвало да завърши не по-късно от 1 октомври 2023 година, което Киев чинно извърши.

Ако някой не е схванал това беше демонстрация на същата тази самостоятелност, за която се носят песни и митове в Украйна.

Според новия ръб на шефовете 100 % от акциите на “Енергоатом ” не престават да остават в ръцете на страната, а Яков Хартмут е въведен в борда на шефовете на новосъздадената операционна компания. Професионален енергетик, който в новата конструкция дава отговор за финансовите въпроси и привличането на вложения.

Що се отнася до построяването на пети и шести енергоблок на самата централа в град Нетешин, хронологията му е толкоз мъглива, объркана и спорна, че и самичък дяволът би си счупил крайници.

Първоначално АЕЦ „ Хмелницки “ е проектирана и издигната за покриване на потребностите от електрическа енергия в централните (където се намира самият Хмелницки) и западните райони на страната. След разпадането на Съветския съюз обаче огромното произвеждане в тези региони на процедура изчезна, вследствие на което ХАЕЦ стартира да дава енергиен остатък. И беше взето изцяло разумно решение остатъкът да се пренасочи за експорт. Едновременно с първия енергоблок е построен мощен 750-киловолтов електропровод към полския Жешов, само че най-голямото натоварване на основната линия е точно през годините на независимостта.

Трябва да се добави, че по време на разпадането на Съюз на съветските социалистически републики в АЕЦ работи единствено първият енергоблок, вторият е пуснат в употреба през 2005 година, а лъвският дял от работата е осъществен от съветски експерти. По това време връзките сред Москва и Киев бяха мирни и това не притесняваше никого. Украинската страна бързо оцени всички преимущества на реакторите ВВЕР-1000 и през 2010 година беше подписано двустранно съглашение за построяването на трети и четвърти енергоблок, само че не им беше писано да се осъществят. След преврата от 2014 година връзките сред страните внезапно се охладиха и президентът Петро Порошенко издаде декрет, забраняващ всякакво съдействие с Русия в нуклеарната област.

Киев беше наясно, че е наследил същинско богатство от починалия Съюз. Четири (по това време) атомни електроцентрали създават повече от половината от цялата електрическа енергия в страната, което в изискванията на пълзяща деиндустриализация разрешава все по-голямо увеличение на износа. За да разберете мащаба: през 2014 година Украйна е консумирала към 320 милиарда киловатчаса за всички свои потребности, а до 2021 година тази цифра е спаднала до 150 милиарда. В същото време индустриалните мощности остават същите.

След стартирането на СВО Владимир Зеленски, макар че украинската енергийна система към момента функционираше сносно, постави доста старания за довеждане докрай на строителството на трети и четвърти блок. Най-перспективният вид беше закупуването на корпуси и съоръжение на реактори от България, които преди време бяха доставени от „ Росатом “ като част от плана за създаване на нови блокове на АЕЦ „ Козлодуй “. София като цяло не беше срещу, само че в началото изиска 600 млн. $, а откакто видя потребността на Киев, след това усили цената още повече. Зеленски остана доста афектиран на българите: видите ли, приятелите не се държат по този начин.

И с американците не всичко се оказа елементарно.

Когато става въпрос за “Уестингхаус ”, първото нещо, което идва на разум за мнозина, е фактът на банкрут, само че тук няма потребност да се заблуждавате. Всъщност през 2016 година компанията съобщи, че не може да изплати отговорностите си с съвсем 10 милиарда $. Но след привършване на процедурата по неплатежоспособност, тя не престана да съществува и да работи, а в действителност законно отписа всичките си задължения. Безспорен факт е, че всичките пет работещи реактора АП1000 са издигнати преди банкрута и нито един по-късно.

На уеб страницата на производителя реакторът е разказан като без аналог. Той има електрическа мощ от 1100 мегавата, топлинна мощ от 3,4 мегавата и се допуска (това е основната дума) интервалът на стартиране е понижен от 10 на пет месеца, има съкратени горивни цикли и е оборудван с пасивни системи за отбрана, които подсигуряват рестартиране на реактора не по-късно от 72 часа след изключване. Също по този начин се показва, че АП1000 може да работи в режим на следване на натоварването, намалявайки или увеличавайки мощността с пет % на минута.

Трябва да стартираме с обстоятелството, че американската „ хилядарка “ въобще няма капан за стопилка, тъй че множеството международни специалисти, в това число френски, въобще не го считат за реактор от потомство III+. Второ, Франция по едно време също вгради в своите реактори опция за маневриране на мощността, само че практическата работа направи своите неумолими корекции и по-късно Париж трябваше да построи повече от една газова електроцентрала точно с цел да спре скоковете в потреблението. Трето, има добре прочут проблем със самия дизайн на АП1000. Разработчиците построиха основната циркулационна помпа вътре в корпуса на реактора, правейки ремонта неосъществим. В една от китайските атомни електроцентрали, където беше конфигурирана „ хилядарка “, вследствие на щета на помпата, енергийният блок беше спрян за цели две години.

И по-нататък. Наскоро в мрежата беше включена и многострадалната американска атомна електроцентрала “Вьогел ”, която също в началото беше издигната от “Уестингхаус ”. По време на работния развой, заради голям брой искове, компанията се отдръпна от плана и вложителите трябваше сами да завършат построяването на станцията. Разходите за строителство набъбнаха до 30 милиарда $. Никой не знае от кое място изцяло обеднялата Украйна има такива пари.

И не на последно място.

Нито един контракт с “Уестингхаус ” не планува обвързване на компанията да извози и погребе личното си отработено нуклеарно гориво. Дори да приемем, че реакторите на АЕЦ са построени по някакъв вълшебен метод, погребването на радиоактивните боклуци ще бъде допустимо единствено в региона на Чернобил. Като се има поради цялостната деградация на украинската просвета и промишленост, това напълно не е илюзорна опасност за околната среда и живота на хората в близките региони. За да се сътвори там същинска неразрешена зона, няма да са нужни даже ракетни удари.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед14963Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед11820Мартин Карбовски: Трябва ни гражданска война, която да се води от интелигенция, която не презира народа сиАлтернативен Поглед40828Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед41931Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед85558Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед554390Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна война  Георги Марков, Орбан, Брюксел, военно състояние, различен свят, друга планета  Георги Марков, Орбан, Брюксел, военно състояние, различен свят, друга планета
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР