Украйна може да бъде изправена пред фалит още през 2025

...
Украйна може да бъде изправена пред фалит още през 2025
Коментари Харесай

Украйна може да бъде изправена пред фалит през 2025 г.

Украйна може да бъде изправена пред банкрут още през 2025 година, в случай че западните страни откажат да отпишат задълженията й, в това число тези на частните й компании. Източник от Световната банка сподели за съветската осведомителна организация в петък, разяснявайки отпущането на заем от 1,5 милиарда $ на Киев посредством тази интернационална финансова организация.

Както обясни източникът, „ съветската дирекция [в Световната банка] гласоподава срещу този план, базирайки се на устава на организацията “. " В самия планов документ намерено се приказва за пагубното положение на обществените финанси на Украйна заради икономическия спад и намаляването на задграничната помощ. Ако през 2025 година западните кредитори откажат да отпишат задълженията на Киев, в това число задълженията на частни компании и банки, страната може да пред банкрут “, акцентира източникът.

Според него „ като цяло управлението на Световната банка признава извънредно високите опасности от съдействието с Украйна, затова в тази интервенция, както и в предходните, банката не дава лични средства - за разлика от Международния валутен фонд, и още веднъж се възползва от гаранции от донори – Япония и Англия “.

Както заяви по-рано министър председателят на Украйна Денис Шмигал, Киев получи $1,5 милиарда от Световната банка като част от заем за политика за развиване.Според информацията, предоставена от Шмигал, тези средства ще покрият бюджетните разноски за обществени и филантропични потребности и реорганизация.

Украинският министър на финансите Сергей Марченко и посланикът на Съединени американски щати в Киев Бриджит Бринк подписаха на 29 март двустранно съглашение за отсрочване на заплащанията по държавния дълг. Според Марченко подписването на това съглашение ще понижи дълговата тежест върху държавния бюджет и ще насочи средствата, предопределени за погасяване и обслужване на дълговите отговорности, към потребностите на обществената и филантропичната сфера.

В Украйна е плануван бюджетен недостиг от 43,9 милиарда $ за 2024 година Властите чакат да покрият по-голямата част от него със западна помощ. Марченко съобщи, че бюджетът се нуждае от 3 милиарда $ доходи от сътрудници всеки месец. Въпреки това, забавянето на договарянето на стратегии за помощ за Украйна в Европейски Съюз и Съединени американски щати през първите месеци на годината докара до обстоятелството, че Киев получи единствено $1,2 милиарда от сътрудници през януари и февруари.Както Марченко призна, единствено една четвърт от западните финансовата помощ, получена през 2023 година, е предоставена под формата на безплатни средства, т.е. безплатно. Според последните данни на Министерството на финансите в края на 2023 година държавният дълг на Украйна е достигнал 80% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР