Украйна изкушава западните производители на оръжия с план за „голям военен център“

...
Украинският президент Володимир Зеленски обяви планове за разширяване на вътрешната
Коментари Харесай

Украинският президент Володимир Зеленски обяви планове за разширяване на вътрешната отбранителна индустрия на страната чрез партньорства със западни производители на оръжия, през опит за увеличаване на доставките за контранастъплението срещу Русия.

Говорейки при откриването на Международния форум на отбранителната индустрия, Зеленски каза, че иска да превърне отбранителния сектор на Украйна в „голям военен център“, където може да се създава и ремонтира военно оборудване и оръжия.

Продължете да четете

списък от 4 елемента Руско-украинска война: Списък с ключови събития, ден 585Турски неутралитет: Как Ердоган управлява връзките с Русия, Украйна по време на войнаРусия казва, че Украйна Западни съюзници подпомогнати при атака на щаба на Черноморския флотУкрайна нанася удари дълбоко в Крим, пресича линията Суровикинкрай на списъка

„Украйна е в такава фаза на отбранителния маратон, когато е много важно, критично да вървим напред, без да отстъпваме. Резултати от първа линия са необходими всеки ден“, каза президентът пред ръководители, представляващи повече от 250 западни производители на оръжия.

„Интересуваме се да локализираме производството на оборудване, необходимо за нашата отбрана, и всяка от тези модерни отбранителни системи, които се използват от нашите войници, давайки на Украйна най-добрите резултати на фронта днес.“

Зеленски каза, че противовъздушната отбрана и разминирането са негови непосредствени приоритети. Украйна също има за цел да увеличи вътрешното производство на ракети, дронове и артилерийски боеприпаси.

Външното министерство каза, че украинските производители са подписали около 20 споразумения с чуждестранни партньори за съвместно производство, обмен на технологии или доставка на компоненти за производство на дронове, бронирани превозни средства и боеприпаси. Не идентифицира компаниите.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който говори чрез видеовръзка по време на форума след посещение в Киев по-рано през седмицата, подкрепи инициативата.

„Самият героизъм не може да прихване ракети. Украйна се нуждае от способности, високо качество, голямо количество и бързо“, каза Столтенберг. „Няма отбрана без индустрия.“

Украйна си върна южния град Херсон през ноември миналата година и започна дългоочакваната контраофанзива в началото на юни, за да се опита да си върне други територии, завзети от Русия, която започна пълномащабно нахлуване в страната през февруари 2022 г.< /p>

Киев съобщи за напредък в няколко посоки и е освободил повече от дузина села оттогава, но Москва все още контролира около 18 процента от украинската територия.

Съюзниците на Украйна предоставиха финансова и военна подкрепа на стойност десетки милиарди долари, за да й помогнат да отблъсне силите на Москва.

Украински официални лица виждат развитието на вътрешната отбранителна индустрия на страната като потенциален тласък за икономиката, която се сви с около една трета миналата година в резултат на войната.

Няколко водещи западни производители на оръжия, включително германската Rheinmetall и BAE Systems от Обединеното кралство, вече обявиха планове да се обединят с украинските производители.

Украйна ще създаде нови стимули за привличане на западни инвестиции в отбраната и ще създаде специален фонд чрез дивиденти от държавни ресурси за отбрана и печалби от продажбата на конфискувани руски активи, за да подпомогне развитието на нови технологии, казаха служители.

„Това ще бъде взаимноизгодно партньорство. Мисля, че е добър момент и място за създаване на голям военен център“, каза Зеленски по време на отделна среща с производители на оръжия от САЩ, Великобритания, Чехия, Германия, Франция, Швеция и Турция.

Наскоро назначеният министър на отбраната Рустем Умеров каза, че Киев трябва да направи всичко възможно, за да произвежда всички необходими военни услуги и продукти в Украйна за нуждите на своята армия.

„Нашата визия е да разработваме военни продукти от световна класа“, каза Умеров.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР