Украйна е решена да търси дипломатическо решение на настоящото напрежение

...
Украйна е решена да търси дипломатическо решение на настоящото напрежение
Коментари Харесай

Украински дипломат: Война е малко вероятна, но е възможен локален конфликт

Украйна е решена да търси дипломатическо решение на актуалното напрежение с Русия, съобщи в сряда украинският дипломат в Япония Сергей Корсунски, добавяйки, че вижда дребен късмет за пълномащабна война, само че са вероятни по-малки местни спорове, съобщи " Ройтерс ", представена от БНР.

Корсунски обаче предизвести, че офанзива против неговата страна, разполагаща с повече от дузина нуклеарни реактора, ще докара до опустошително районно влияние върху Европа.

" Вярвам, че пълномащабната война е доста, доста, доста мъчно да се чака, само че може да забележим по-локализиран спор “, сподели Корсунски на конференция в Токио.

" Ако въпреки всичко стигнем до военни условия, желая да ви кажа, че ние сме изцяло подготвени, нашата войска е доста добре готова ", добави той.

Русия е струпала десетки хиляди бойци по границите си с Украйна и западните страни се притесняват, че Москва възнамерява ново нахлуване против своята съседка, откакто нахлу през 2014 година, с цел да анексира Кримския полуостров.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи във вторник, че ще обмисли налагането на персонални наказания против президента Владимир Путин, в случай че Русия нахлуе в Украйна, като в същото време Западът ускори военната подготовка и прави проекти да защищити Европа от евентуален потрес в доставките на сила.

" Ако войната въпреки всичко се случи, това ще бъде първата в историята на човечеството война против страна, която има на територията си 15 нуклеарни реактора, която има 30 000 км газопроводи и нефтопроводи, цялостни с газ и петрол “, предизвести Корсунски.

" Ако цялата тази инфраструктура бъде унищожена, към този момент няма да я има Украйна. Но това е единствено една последица. Няма да я има повече Централна Европа и евентуално ще бъде наранена и Западна Европа ", уточни украинският дипломат в Япония.

Междувременно японският министър председател Кишида сподели, че Япония следи скупчването на съветска войска по украинската граница със сериозна угриженост и че Япония показва поддръжката си за Украйна.

Посланикът на Русия в Австралия Алексей Павловски пък съобщи в сряда, че Русия не възнамерява да нахлуе в Украйна.

" Изобщо нямаме желание да нахлуваме ", уточни Павловски пред радиото на Australian Broadcasting Corporation.

" Нашите войски на границата...Тези войски не са опасност, те са предизвестие. Предупреждение към ръководещите в Украйна да не се пробват да вършат безразсъдна военна случка ", сподели той.

" Що се отнася до глобите, мисля, че към този момент всички би трябвало да схванат, че това не е езикът, който би трябвало да се употребява, когато се приказва с Русия. Санкциите просто не работят “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР